kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türklerin namus cinayeti tiyatro oyunu yapıldı

Hollandalı ünlü tiyatro yazarı namus cinayeti yüzünden hapse girenlerle yaptığı görüşmeleri bir oyun haline getirdi. Oyunda kızını ve eşini namusu için öldüren bir Türk babanın dramı anlatılıyor.....
Hollandalı ünlü tiyatro yazarı Adelheid Roosen Türkiye'de işlenen namus cinayetlerini son oyunu "Is. Man"de konu etti. Hollanda'da yaşayan Müslümalarla görüşen, namus cinayeti yüzünden hapse düşmüşlerle sayısız mulakat yapan Roosen elindeki verilerden bir oyun yarattı. 2006'da tamamlanan oyun Avrupa, Ortadoğu ve ABD'de festivallere katılıyor.

CABBAR'IN DRAMI
ABD'nin New York kentinde sahnelenmeye başlanan oyunda en büyük çocuğunun kendisinden olmadığından şüphelenen Cabbar isimli bir Türk'ün dramı anlatılıyor. Aile meclisinden çıkan "Namusunu temizlemek için karını ve kızını öldürmelisin" emrini yerine getiren Cabbar kendini hapishanede buluyor. Kızını öldürmenin ızdırabını yaşayan, eşinin kendisini aldatıp aldatmadığından bir türlü emin olamayan Cabbar yaşadıklarını oğlu Furkan'a yolladığı mektuplarda anlatıyor.

DERIN INCELEME
New York Times gazetesi namus cinayeti işleyen 13 erkekle yapılan röportajların ardından kaleme alınan eserin Amerikalı seyirci tarafından beğenildiğini yazdı. Namus cinayetleri üzerine, özellikle de bu cinayetleri işleyenlerin nedenleri ve hisleri üzerine derinlemesine incelemeler olduğunu kaydetti.