kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Mustafa Kıran 300 kişinin çalıştığı Garanti Giyim fabrikasının kapasitesi montta yıllık 2 milyon adet.

Alman askerleri için eksi 70 derece soğuğa dayanıklı kıyafet yaptı

1998 yılından bu yana tekstil işi içindeki Garanti Giyim, son yıllarda özellikli kumaşlardan mamul kıyafet işine odaklanmış bir işletme. Özellikli kumaşlar ifadesiyle, kurşun ve su geçirmez, yanmayı geciktirici, nükleer, biyolojik, kimsayal (NBC) serpintilerden koruyucu, nefes alan kumaşlar tanımlanıyor. Bu kumaşların yerli üretimi olmadığı için İspanya, İsrail, Hindistan, Çin gibi ülkelerden ithal ediliyor. Özellikli kumaşlardan yapılan ürünler konusunda ülkenin en büyük üreticileri arasında yer alan Garanti Giyim, İstanbul itfaiyesine 3 yıl önce yanmayı geciktirici kumaştan kıyafet dikti. Geçen yıl 100 binin üzerinde yağmur geçirmez polis montu ile motosikletli yunus ve şahin ekiplerinin kıyafetini, trafik polislerinin yağmurluklarını teslim eden şirket, bu yıl Milli Savunma Bakanlığı'nın eksi 40 dereceye dayanıklı soğuk iklim elbisesi siparişini karşıladı.

ÇELİK YELEK DE DİKİYOR
Şirketin üretim yelpazesi içinde kurşun geçirmez yelekler de bulunuyor. Asker ve polisin çelik yelek ihtiyacını geçmiş yıllarda ihaleye girerek karşılayan şirket, bu yılki ihalede Hindistan'dan ithal edilen yelekler tercih edilse de, gelecek ihaleler için iddialı. Öğrendiğimize göre, çelik yeleklerin de bıçaktan kalaşnikof mermisine kadar etki derecesi farklı seviyeleri var (1 seviyesi bıçağa, 4A seviyesi ise kalaşnikof mermisine dayanıklı) ve 400 dolardan 1.000 dolara kadar fiyatı değişiyor. Kumaşın kalınlığı arttıkça, mukavemeti de büyüyor.

IRAK'A ÇÖL KAMUFLAJI
Şartnameye göre elbiseleri hazırladıklarını ve kendi laboratuvarında test ettiklerini belirten Garanti Giyim Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Mustafa Kıran, asker ve polisin ihtiyaçlarını karşılamaya odaklandıkları için ihracatla pek ilgilenemediklerini söyledi. Kıran, "Almanya'ya butik işler yaptık. Bu yıl Alman askerine eksi 70 derece soğuğa dayanıklı kar kıyafeti verdik. Saddam döneminde Irak ordusuna çöl kamuflaj elbisesi sattık" dedi. Kıran'ın verdiği bilgiye göre, test sırasında, eksi 40 derecede 2 gün bekletilen askeri elbise, makinede 2 bin kere burkuluyor. Jet yakıtı, makine ve silah yağına konup, 10 bin milimetre su basıncı belli aralıklarla kumaşa uygulanıyor. Sıcağa dayanıklılık açısından ise artı 70 derecede 8 gün yüzde 90 nemde tutuluyor.