kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Patron anne, çocuk için yaptığı her şeyi yatırım olarak görüyor

Esen Evran
Patron anneler için çocuğun okuldaki başarısı tüm annelerden daha çok önem taşıyor. Çünkü bu, aynı zamanda kendi başarıları anlamına geliyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Patron anne, çocuk için yaptığı her şeyi yatırım olarak görüyor
İyi ki en küçük iki segmentten biriymiş Patron Anneler. Yoksa çocukların hali haraptı. Hayattaki en önemli görevlerinin annelik olduğunu düşünen bu grup, çocuk odaklı olmakla beraber fanatikler gibi çocuklarına her konuda müsamaha göstermiyor, aksine çocuğun hayatını kontrol etmeye çalışıyor. Patron Anneler, çocukları için yaptıkları her şeyi, hem kendileri hem de çocukları için yatırım olarak değerlendiriyor. Çocuklarından gelecekte başarılı bireyler olarak maddi-manevi bu emeğin karşılığını vermelerini ve emeklerinin boşa gitmediğini görmek istiyor. Çocuklarının temel ihtiyaçlarından okul başarılarına kadar her konuda kendilerini sorumlu hisseden bu gruptaki anneler, okul başarılarını kendi başarıları olarak da gördüklerinden sürekli olarak çocuklarına müdahale etme ihtiyacı hissediyorlar. Bu segmentteki anneler bu yüzden çocukların derslerine, ödevlerine daha çok yardım ediyorlar.

HIRS SEVGİNİN ÖNÜNDE
Kendi kurallarını uygulattıkça, kendilerini daha iyi ve başarılı bir anne olarak değerlendiren bu grup, bunu sevecenlikle değil hırsla yaptığı için de çocuklar giderek ve de mecburiyetten 'uyumlu' ve 'sessiz' oluyor. Bu tanımlama araştırma bulgularında çocuklarını tanımlaması isteyen anneler tarafından yapılıyor. Oysa diğer gruptaki anneler çoğunlukla çocuklarını 'inatçı', "sinirli' ya da 'neşeli' diye tanımlıyor.

LAHMACUNCU-SİMİTÇİ
Zamanlarını çocuklarına göre programlamakla birlikte kendi kuralları da kesin çizgilerle belirlenen Patron annelerin çocuklarıyla beraber lahmacun, pide salonu ve simit sarayına gitme oranı da diğer annelere göre yüksek. Özellikle komşuları ve akrabalarıyla görüşmekten keyif aldıklarını söyleyen bu annelerde çocuklarını ödüllendirme yöntemi olarak da akraba ziyaretleri başı çekiyor. Tüm ailenin bir arada olması hayatlarındaki en önemli değerlerden olduğu için Patron anneler hep beraber ve kalabalık aktiviteleri tercih ediyor. Fanatik annelerin tersine çocuğa özel aktivite yapma, kendi çocuklarıyla aynı yaşta çocuğu olan annelerle arkadaşlık etme, market alışverişinde çocuğa ayrı sepet verme ve çocuğa arkadaşça davranma bu grup annelerde düşük.