kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Plandan içki, sigaraya vergi çıktı

(AA)
Başbakan Yardımcısı Ekren'in bugün açıklayacağı eylem planında, içki, sigara ve akaryakıtın ÖTV'sinde artış planlanıyor. Tedbirler 1.5 milyar YTL kaynak sağlayacak..
Seçim döneminde hızla artan bütçe açığı özel tüketim vergisiyle kapatılacak. Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren tarafından bugün açıklanacak olan, yılın son çeyreğine yönelik olarak hazırlanan Eylem Planı'nda alkollü içki, sigara ve akaryakıt vergilerinin artırılması planlanıyor. Eylem planında sosyal güvenlik, istihdam ve enerji en önemli başlıkları oluştururken seçim nedeniyle artan bütçe açığını kapatmak için vergi silahının çekileceği görülüyor. Edinilen bilgilere göre artırılacak vergilerden ve elde edilecek gelirler şöyle:

* Akaryakıt ürünleri üzerindeki ÖTV tutarlarının yüzde 1 oranında artırılması. Bu artışla gelir yıllık bazda akaryakıttan alınan ÖTV 215 milyon YTL, KDV de 40 milyon YTL artacak.

* Alkollü içkiler üzerindeki asgari maktu ÖTV tutarlarının yüzde 1 artırılması. Bu artışın yıllık etkisi ise yaklaşık 23 milyon YTL olacağı hesaplanıyor.

* Sigara üzerindeki maktu ÖTV tutarının 15 yeni kuruş artırılması ve sigara fiyatlarının yüzde 10 zamlanması en büyük gelir kaynağı olacak. ÖTV'den yıllık 985 milyon YTL, KDV'den de 250 milyon YTL gelir sağlanacağı hesaplanıyor. Söz konusu 3 kalemin ÖTV'sinde yapılacak artışlar 'verginin vergisi' alınması nedeniyle KDV gelirlerini de artıracak ve bu yolla bütçeye 1.5 milyar YTL'nin üzerinde ek kaynak girecek.

REFORM YENİDEN YAZILACAK
Öte yandan planda, sosyal güvenlik reformunun 2008 yılında uygulamaya girebilmesi için Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu yeniden yazılması da yer alacak. Ayrıca reformda uygulamada karşılaşılması muhtemel sorunları gidermeye yönelik ikincil mevzuat düzenlemeleri yapılacak.