kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Risklere terör de eklendi yabancı 'biraz' telaşlandı

FURKAN ALP
Türkiye'nin gündemine bir de terör zirvesi otururken, piyasalar muhtemel bir sınır ötesi operasyonu olasılığından kısmen etkilendi. Borsa rekor tazeleyemeyince % 0.9 düştü..
Piyasalardaki 'bayram' havası borsada yabancı payının yüzde 71.89 ile küresel dalgalanma öncesindeki seviyelerine geri dönmesini sağladı. Mortgage dalgasının miladı olan 23 Temmuz'da borsada yabancı payı yüzde 71.88'e çıkmıştı. Yabancı payındaki artışa bağlı olarak iç dinamiklere kulağını bir süredir tıkayan borsada yatırımcı dün 'K.Irak'a operasyon'u bahane ederek satışa geçti. Endeks 57 bin 350'yi gördükten sonra günü 56 bin 279 puandan kapatabildi. Dün son dönemde artan terör saldırılarını masaya yatırmak üzerine devletin zirvesinin olağanüstü bir toplantı ile biraraya gelmesi piyasalarda kısmi bir tedirginlik yarattı. Zirveden bir açıklama gelmezken, Cumhurbaşkanlığı'ndan ise 'Terörle mücadele, huzur ve güvenlik tamamen sağlanana kadar sürdürülecektir' mesajı yayımlandı. Açıklama sonrası piyasalara bir miktar kar satışı geldiği gözlendi. İMKB-100 Endeksi haftaya rekorla başladı ve borsa dün ilk kez 57 bin seviyelerini aşarak rekor seviyeleri test etti. Ancak borsa gün sonunda yurtdışı gelişmelere paralel kar satışları ve terör zirvesi sonrası bir miktar geriledi. Borsa dün yüzde 0.9 düşerek, günü 56 bin 279 puandan kapattı. Borsada işlem hacmi ise 2 milyar 388 milyon YTL oldu.

RİSK VAR, FİYATA YANSIMADI
TEB Portföy Satış Yönetimi Direktörü Saltık Galatalı, piyasaların uzun dönemde hangi riski ne kadar fiyatladığının değiştiğini söyleyerek, "Son dönemde hem sivil hem de askerleri hedef alan terör saldırıları piyasalarda risk olarak algılanıyor ancak görmemezlikten geliniyor. Dün piyasalarda yaşanan durum bunun en iyi göstergesi" dedi. Galatalı, yatırımcıların olası bir sınırötesi operasyonun riskler dahilinde olduğunu ancak bu durumun fiyatlara yansıtılmadığını da belirtti. Fortis Portföy Fon Yöneticisi Bora Yılmaz da, "Irak'a yapılacak bir sınırötesi operasyonun sıcak etkileri ortaya çıktıkça piyasalarda huzursuzluk ve gerginlik artacak. Çeşitli senaryolar konuşulacak. Özellikle ABD ile ilişkiler ve sonuçlar önem kazanacak" dedi.