kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Ekim 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Anayasa'yı kıyafet tüzüğüne dönüştürdüler'

30.09.2007
-Bir siyasetçi olarak sivil anayasa tartışmasının neresinde duruyorsunuz?
- Anayasalar altı ayda bir olmasa da, tabii ki dünyadaki gelişmelere, toplumun taleplerine paralel olarak değişmelidir. Anayasalar milli mutabakat metinleridir, cari işleri yürütme yetkisi veren oy oranları ile değiştirilmemeli. Değiştirilirse huzursuzluk olur. Ayrıca hiçbir parlamentonun geleneğinde seçimin ertesi günü anayasa değişikliği gündeme gelmez. Siyasetçi kimliğimle de, hukukçu kimliğimle de bakıyorum burada bir sakatlık, dayatma, oldu bittiye getirme var.

- Bir sivil anayasa ihtiyacı var mı, yok mu Türkiye'de peki?
- Efendim var ama bunların yaptığı gibi olmaz! Sivil anayasa ihtiyacı var diyorsunuz sonra anayasayı kıyafet tüzüğüne dönüştürüyorsunuz. Kıyafet anayasada düzenlenir mi Allah aşkına? Bir, anayasa bir konsensus aranarak düzeltilir. İki, üstelik değiştirmeye çalıştığınız anasaya yüzde 92 oyla kabul edilmiş, siz yüzde 46 ile değiştirmeye kalkıyorsunuz. Üç, anayasayı toplum tartışmalı, bunun için aylar lazım.

- 'Üniversitede türban serbest olduğu zaman benim mini eteğime karışacaklar' diyen kadınlar var. Onların bu korkusunu anlayabiliyor musunuz?
- Bunu toplumun vicdanı çözecek. Bunun yolu AKP'nin yöntemi değil.

- Nasıl bir yöntem olmalı?
- Bakın bunu o insani, o vicdani, o ortak payda yöntemiyle çözdüğünüz zaman hiç kimse öbürüne baskı yapmaz, mahalle baskısı da olmaz, öyle bir korku da olmaz. Zaten öyle bir şey yoktu. Bu kaygıyı yaratanlar başörtüsünü istismar edenlerdir. Şimdi onlar bunu Anayasa'ya koyarak baştan bir dayatma getiriyorlar. Anayasa ile çözmeye kalktığınızda mahalle baskısı ne demek, çok daha büyük facialar çıkar. Toplumu kucaklaştırarak, daha güzelini söylüyorum, toplumdaki Allah ile aldatma sürecini durdurarak çözeceksiniz. Böyle bir mesele Türkiye'de vardır, bunun çözülmesi lazımdır, bundan sıkıntısı olanlar vardır ama bunu dini mini karıştırmadan insan hakları bağlamında çözmek lazım.

- Din eğitiminin seçmeli olmasına yorumunuz?
- Din eğitiminin seçmeli olmasından benim bir şikayetim olmaz. Yani bir insan bunu okuyacaksa zorunlu da yapsanız okuyacak, seçmeli de yapsanız okuyacak. Okumayacaksa, zorunlu da yapsanız orada girip oturacak not alıp geçmek için...