kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Ekim 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Yıllar geçtikçe uçak kabinleri de değişti. Oldukça mütevazı kabinlerin yerini içinde restoran, bar ve oturma salonu bile bulunan kabinler aldı.

İki tarihi uçuşun şanslı yolcusu

GÜNTAY ŞİMŞEK
GÜNTAY ŞİMŞEK
Boeing 747, dünyanın en büyük yolcu uçağı unvanını 25 Ekim'de Avrupalı Airbus A380'e devredecek. 37 yıl önce 747'nin ilk yolcuları arasında yer alan Thomas Lee isimli Amerikalı, A380'li ilk uçuşa da katılarak tarihe geçecek..
İLİŞKİLİ HABERLER
İki tarihi uçuşun şanslı yolcusu
Dünya sivil havacılığı 25 Ekim'de çok önemli tarihi bir olaya tanıklık edecek. Çünkü tam 37 yıldır dünyanın en büyük yolcu uçağı unvanını gururla gökyüzünde taşıyan Boeing 747, bu tarihte unvanını Airbus'ın jumbo jeti A380'e devredecek. 25 Ekim'de ilk A380'nin Singapur Havayolları bayrağı altında Singapur-Sidney seferini gerçekleştirmesiyle de yeni bir dönem başlamış olacak.

TAM 37 YIL BEKLEDİK
Boeing 747, 25 Ekim'de sadece tahtını devredecek, ancak daha uzun bir süre havayollarının filosunda başarıyla hizmet vermeye devam edecek. Boeing 747 o kadar başarılı bir model oldu ki daha büyüğünün yapılması için tam 37 yıl bekledik. 37 yıl önce takvimler 1970 yılını gösterdiğinde bu efsane uçak ilk seferini Pan Am Havayolları bayrağı altında New York'tan Londra'ya gerçekleştirmişti. İlk seferin şanslı yolcuları unutulmaz bir deneyim yaşamış, ilk kez iki katlı bir uçakla Atlantik Okyanusu'nu geçmişlerdi. Pan Am Havayolları'nın büyük bir reklam kampanyasıyla duyurduğu ilk seferin yolcuları arasında yer alan ve o zamanlar 17 yaşında olan Thomas Lee, A380'nin ilk seferine de davet edildi. Lee, böylece dünyanın en büyük iki yolcu uçağının ilk seferlerine katılan yolcu olarak tarihe geçecek. Boeing 747 ile uçuşunun ardından daha 17 yaşındayken havacılık üzerine kariyer yapma planları kuran Thomas Lee, bunu gerçekleştirmiş. Lee, şu anda havayollarına atık su boşaltma sistemleri kuran Amerikalı Monogram Systems isimli bir şirkette iş geliştirme müdürü olarak çalışıyor. A380 uçaklarının vakum tuvalet atık ve sus sitemini de yine bu şirket imal ediyor. Singapur Havayolları Lee'yi A380'nin 15 Ekim'de Fransa'nın Toulouse şehrinde yapılacak resmi teslim törenine de davet etti. Thomas Lee ailesinin de ilk uçuşa katılabilmesi için de e-Bay'den iki adet bilet satın aldı.
Haberin fotoğrafları