kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Ekim 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"Şimdi Türküm demek hoşuma gidiyor"

Yeni Haber
"Bir Ömür Yetmez" adlı filminin İspanya'da gösterime girecek olması sebebiyle başkent Madrid'e gelen yönetmen Ferzan Özpetek, "Şimdi Türküm demek hoşuma
gidiyor" dedi.

30 yıla yakın zamandır Roma'da yaşayan ve İtalyan vatandaşlığı da bulunan Özpetek, AA muhabirine verdiği demeçte, "Geçmişte hep İtalyan tarafım ön plana çıkartıldı. Şimdi Türküm demek hoşuma gidiyor. Bir proje olunca Türkiye'yi temsil etmekten zevk alıyorum. İlk başlarda herkes biliyor, Türkiye'den destek almadım ama yine de şimdi temsil etmek hoşuma gidiyor" diye konuştu.

Başarısının en temel sebebini "Türkiye beni iyi besledi" diye açıklayan ünlü yönetmen, "Sadece ben değil Fatih Akın da böyle. Almanya'da doğdu ama Türklerden beslenen biri. En büyük tebrik; hayranınız olan birisinin yanınıza gelerek (Sizi çok beğeniyorum ve doğduğunuz ülkeyi gidip görmek istiyorum)
demesi. Bundan büyük haz duyuyorum" dedi.

"Türkiye'nin son yıllarda Avrupa'da çok gündemde olmasından dolayı çevresindeki insanların da bilip bilmeden Türkiye hakkında yorumlar yapmaya başlamasına sinirlendiğini" anlatan Özpetek, "Ben Türkiye hakkında laf söyleyebilirim ama başkası söylerse kızıyorum" diye konuştu.Geçen 10 yılda 6 film çeken Özpetek, "Artık İtalya'da Özpetek filmi diye bir olgu var. Bir film gördüklerinde bu Özpetek filmi stilinde diyebiliyor. Sinemaya farkında olmadan getirdiğim yenilikler var"
değerlendirmesinde bulundu.

22 Ekimde yazar Melania G. Mazzucco'nun "Un Giorno Perfetto" (Mükemmel Bir Gün) adlı kitabından uyarlanan yeni filminin çekimlerine başlayacak olan Özpetek, senaryosu çok zor olduğundan dolayı birçok yönetmenin çekmekten kaçındığı filmi yapmak istemesine rağmen şimdiden "içinin rahat olmadığını" söyledi. Film için, "İtalya'nın güncel olarak çok yaşadığı bir konu. Umutsuz bir film" diyen ünlü yönetmen, geçmiş filmlerinde sürekli eşcinsellikle ilgili bir şeyler olmasından dolayı bu filmin senaryosunda yer alan eşcinsel karakterini kadın olarak değiştirdiğini ifade etti.

Özpetek, başrollerini İsabella Ferrari ve Valerio Mastandrea'nın paylaştığı, İtalyan devlet televizyonu RAİ'nin de destek verdiği filmin, "yine de küçük bir umut bırakarak biteceğini" kaydetti.Özpetek ayrıca, yönetmenliğe başladığından bu yana çekmek istediği "Anadolu Çiçeği"ni gelecek yaz çekeceğini açıkladı.
Doğu Anadolu Bölgesinde çekilecek film İtalyan-Türk yapımı olmasına rağmen ilk kez Özpetek, Amerikan firmalarıyla da çalışacak.İsmini henüz açıklamak istemediği Amerikalı çok ünlü bir kadın oyuncuya başrol vereceği "Anadolu Çiçeği" ile ilgili olarak Özpetek, "Yönetmen olarak yapmak istediğim ilk projemdi. Ancak Anadolu Çiçeği'ni geçmişte çeksem yanlış anlaşılacaktı. Ama artık açık olan bazı şeyleri görmeliyiz. Kör olmamak lazım" değerlendirmesini yaptı.


VELTRONİ'NİN KURACAĞI PARTİDEN SİYASETE GİRECEĞİ İDDİALARINI YALANLADI

Öte yandan, son günlerde hakkında çıkan Roma Belediye Başkanı Walter Veltroni'nin kurma hazırlığında olduğu Demokrat Parti'den siyasete gireceği iddialarını yalanlayan Özpetek, şöyle konuştu:"Veltroni, beğendiğim ve dostluk ilişkisi olduğum biri. Demokrat Parti'nin kuruluş aşamasında 2000 kişi olacak ve bunun 200'ü sanatçı olacak. Her sanatçının yaşadığı mahalleden halkın talebiyle
seçilmesi gerekiyor. Beni de kendi mahallemde birinci sıraya koydular.

Eğer seçilirsem sadece partinin kuruluş aşamasında yer alacağım. Politikada dışarıdan konuşmak çok kolay. Yeşiller geçmişte bana Avrupa Parlamentosu milletvekilliği için ilk sıra teklif etmişlerdi kabul etmedim. Hiçbir zaman aktif siyasete girmek istemedim.""Milletvekilleri insanlardan çok uzaktalar" diyen Özpetek, "İnsanları bilmiyorlar. Politikacılar normal maaşlara dönmeli. Politikacılar otobüse, metroya binmiyorlar, halkla birlikte sokaklarda yürümüyor. Mavi makam arabasına, yatlara binen bir siyasetçi halkı nasıl anlar ve sorunlarına çözüm getirebilir? Politikada değişim gerekiyor" ifadesini kullandı.

"Ben dünyanın çok karanlık bir döneme doğru gittiğine inanıyorum" diyen Özpetek, şöyle devam etti:"Din insanların sığınacak olması gereken bir şeyken kaygılanacağı bir şey oldu. Din huzur ve rahatlık iken insanoğlunun yarattığı bir kaygı haline geldi. Bu en çok Amerika'nın kışkırttığı bir şey. Yeni duvarlar örme, bölme akımı gibi bir şey. Tam huzur olacağına ayrımcılık başlatılıyor. Hangi dinden olursan ol inanç korkuyla olmaz."

İTALYAN CUMHURBAŞKANLIĞINDAN ÖZPETEK'E ŞÖVALYE MADALYASI

Çok sayıda ödülü bulunan Özpetek, gelecek haftalarda da çok önemli bir ödül alacağını belirtti. Özpetek, İtalya Cumhurbaşkanlığının "Şövalye Madalyası"nın Türkiye'de İtalya'nın Ankara Büyükelçiliği tarafından kendisine verileceğini söyledi.Özpetek, kanser araştırmalarıyla ilgili çektiği bir spottan dolayı 9 kasımda yine İtalya Cumhurbaşkanlığı tarafından ödüllendirileceğinin kendisine bildirildiğini kaydetti.