kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Ekim 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

TBMM Başkanı Toptan:"Meclis uzlaşı yeri olacak"

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
TBMM Başkanı Toptan:"Meclis uzlaşı yeri olacak"
TBMM Başkanı Köksal Toptan, yeni yasama yılının başlaması dolasıyla yaptığı konuşmada Anayasa değişikliği tartışmalarına değinerek, "Hiçkimse kuşku duymasın ki Türkiye Cumhuriyeti onu kuran temel nitelikleriyle şanla şerefle sonsuza kadar varolacaktır. Meclis bu konuda uzlaşı yeri olacaktır. Kuşkusuz toplumsal sözleşme niteliğindeki böylesine önemli bir belgenin yöntem ve içeriğinin nasıl olacağının kararlaştırılacağı yer TBMM'dir" dedi.

Toptan, Meclisin yeni yapısının, ülkenin yıllardır kangren olmuşsorunlarının çözümü için milletin verdiği çok önemli bir fırsat olduğunu söyledi. Toptan, "Şimdi önümüzde son günlerin çok tartışılan konularından biri olan yeni bir anayasa yapma hedefi var. Henüz Meclisimize ulaşmış bir teklif bulunmamasına rağmen, bu konu ülkemizin gündeminde yoğun bir şekilde yer almaktadır" dedi.

"TARAFLAR HAREKETE GEÇTİ"


Anayasa gibi ülkenin geleceğini şekillendirecek temel referans metniyle
ilgili tartışmaların belli konulara indirgendiğine dikkat çeken Köksal Toptan, "Bu tartışmaların hala devam ettiğini görmekteyiz. Bu tartışmaların ülkemizin yeni Anayasa konusundaki güçlü isteğinin dinamik bir göstergesi olduğunu düşünüyorum. Nitekim daha ortada henüz Anayasanın öngördüğü yeter sayıda imza taşıyan bir teklif TBMM başkanlığına verilmemişken, sadece Anayasının ismi bile bu konuda katkı sağlayabilecek tüm tarafları harekete geçirmeye yetmiştir' diye konuştu.

DEĞİŞMEZ MADDELER"

Toptan, Anayasa'nın ilk dört maddesini hatırlatarak " bu hükümlerin değiştirilemeyeceği ve değiştirilmesinin teklif edilemeyeceği yazılıdır. hiç kimse kuşku duymasın ki Türkiye Cumhuriyeti onu kuran temel
nitelikleriyle şanla şerefle sonsuza kadar varolacaktır" şeklinde konuştu.

"HEP MÜCADELE ETTİM"

Toptan şöyle devam etti:
"Yeni bir anayasanın yapılması gerekliliği, toplumun geniş kesimleri tarafından büyük bir mutabakatla dile getirilmektedir. Kuşkusuz toplumsal sözleşme niteliğindeki böylesine önemli bir belgenin yöntem ve içeriğinin nasıl olacağının kararlaştırılacağı yer TBMM'dir. Bilinmesini isterim ki durumdan vazife çıkarmak gibi bir siyaset anlayışının hiçbir zaman yandaşı ve savunucusu olmadım. Böyleleriyle de sürekli mücadele ettim."

"KİMSE ENDİŞE ETMESİN"


Anayasa yapmak için Meclis'in üzerine düşen görevi en iyi şekilde yerine getireceğine işaret eden Toptan, "Kimsenin Anayasa yapımına katkı sağlama konusunda endişe etmesine gerek yoktur. Yeter ki samimi ve yapıcı bir anlayış içinde olalım" görüşünü belirtti.

Yeni anayasayla ilgili söyleyecek sözü olan herkesin görüş ve önerilerinin zamanı gelince dinleneceğini belirten Köksal Toptan sözlerini şöyle tamamladı:

"Yeni anayasa konusunda Meclisimize yansıyan her düşüncenin bizim için çok kıymetli olduğunu, ve çalışmalara katkı sağlayacağını ifade etmek isterim. Çünkü toplumsal katılım ne kadar geniş olursa, o kadar güçlü, sorunlarımıza cevap veren ve ülkemizi geleceğe taşıyan bir anayasa yapılması mümkünolabilecektir. Geniş katılım ve uyumla hazırlanacak böyle bir anayasa,ülkemizin kalkınmasına, demokrasi ve özgürlüklerimizin güçlenerek kökleşmesine ciddi katkı sağlayacaktır. Bu dönem, iktidarıyla muhalefetiyle Meclimizin toplumuzun tüm kesimlerinin üzerinde uzlaştığı
yeni anayasayı yoğun bir çalışmanın ardından Türkiye'ye kazandıracağına inanıyorum."

AA