kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Ekim 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Maliye Bakanı Unakıtan ile Arıoğlu’nun yolları ayrılıyor

Yeni Haber
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile arası açılan Gelir İdaresi Başkan Vekili Osman Arıoğlu'nun görevden alınma aşamasına geldiği öğrenildi.

Maliye Bakanlığı kulislerinde, yeni dönemde Arıoğlu'nun asaleten atanması için ilk etapta kararname hazırlamayan ve bu nedenle Bakanlık içinde eleştiri alan Unakıtan'ın kararnameyi hazırladığı ancak bir süre sonra Arıoğlu'nu görevden alarak yerine Hesap Uzmanları Kurulu Başkanı Mahmut Vural'ı atayacağı konuşuluyor.

Maliye Bakanlığı, Arıoğlu ile Bakan Unakıtan'ın arasının açıldığı söylentileri ile çalkalanıyor. ANKA'nın edindiği bilgiye göre, süreç şöyle gelişti:

UNAKITAN ELEŞTİRİ ALDI

10'uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in atamasını üç kez veto ettiği Osman Arıoğlu, bu görevi geçen dönem boyunca vekaleten yürüttü. Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı seçilmesi ile vekaleten görevli bürokratların asaleten atanması süreci başladı. Maliye Bakanı Unakıtan'ın ilk tercihleri Teftiş Kurulu Başkan Vekili Cemal Boyalı ile Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdür Vekili Naci Ağbal'ın asaleten atanması oldu. Maliye'nin önemli birimlerinden ve vergi konusundaki büyük projelerin uygulayıcısı olan Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan Osman Arıoğlu'nun kararnamesinin yazılmaması Bakanlık'ta ortalığı karıştırdı.

Arıoğlu, bu nedenle Bakanlık içinde zor duruma düşerken, normalde kendisini desteklemeyen bazı bürokratlardan dahi destek aldı. Unakıtan bu davranışı nedeniyle Bakanlık içinde eleştirilmeye başlandı. Unakıtan'a, görev değişikliği kendisinin takdirinde olmakla birlikte, geçen hükümet boyunca vekaleten görev yapan Arıoğlu'nun önce asaleten atanması ardından görevden alınmasının bürokratik nezakete daha uygun olacağı eleştirisi getirildi.

ÖNCE ASALETEN ATAMA SONRA YURT DIŞI GÖREVİ

Bunun üzerine Maliye Bakanı Unakıtan, Arıoğlu'nun asaleten atanması için kararname hazırladı. Ancak bu durumun görev değişikliğini ortadan kaldırmayacağı, asaleten atanmanın ardından muhtemelen birkaç aylık süre içinde Arıoğlu'nun görevden alınarak yurtdışında başka bir göreve gönderileceği bildirildi. Arıoğlu'nun bu durum nedeniyle içine kapandığı, çok üzgün olduğu konuşuluyor.

Arıoğlu'nun yerine ise Hesap Uzmanları Kurulu Başkanı Mahmut Vural'ın adı geçiyor.

Arıoğlu'nun özellikle vergi gelirlerinin düşüşü nedeniyle eleştiri aldığı öğrenildi. Buna karşın, vergi geliri düşüşüne neden olan Kurumlar Vergisi indirimi ve KDV iadesinin kaldırılması uygulamaları yasayla yapıldığı için tek sorumlunun Arıoğlu olarak gösterilmesinin "haksızlık" olduğu da kulislerde konuşuluyor. Arıoğlu'nun dönem dönem çok gözönünde olması ile bazı şirketlerin vergi uyuşmazlıkları ile ilgili tartışmaların da Arıoğlu'nu yıprattığı belirtiliyor.

(ANKA)