kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Irak'a gidecek kişilere kolera uyarısı

Yeni Haber
Irak'ta görülen kolera salgını nedeniyle açıklama yapan Osmaniye İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Cingöz, bu ülkeye giriş çıkış yapan kişilere uyarılarda bulunarak, kolera riskini azaltmanın en etkili yolunun, günlük hayatın her alanında temizlik ve hijyene özen göstermek olduğu söyledi.

Koleranın ani başlayan karın ağrısı, sulu ishal ve kusma ile seyreden ve hastanın hızla su, tuz ve minerallerden yoksun kalmasının neticesinde erken tedavi edilmezse ölümcül olabileceğini hatırlatan Cingöz, koleranın salgın potansiyeli yüksek bir hastalık olduğu belirtildi.

Bireyler için koleradan korunmanın en etkili yolunun temizlik olduğunu vurgulayan Cingöz, "Sabun ve bol su ile başta el yıkama olmak üzere, yeme-içme alışkanlıklarında temizlik ve hijyene özen gösterilmeli, tuvalet sonrası temizlik uygun şekilde yapılmalı ve günlük hayatın diğer kısımlarında da genel hijyen ve temizliğe dikkat edilmelidir." dedi.

Irak'tan Türkiye'ye giriş çıkışlarını kontrol altına alındığını aktaran Cingöz, "İshali olanlardan kültür için dışkı örneği alınıp inceleniyor. Kolera açısından riskli olabilecek et, balık, çiğ sebze ve meyve ile su ve sulu gıdaların Irak'tan yurdumuza girişi engellenmektedir. Irak'a gidenlere sınırda ve havaalanlarında hastalık konusunda gerekli uyarılar yapılmakta, bilgiler veriliyor. Irak'tan gelen vatandaşlarımızda girişten sonra ishal başlayacak olursa bir sağlık kurumuna başvurmaları ve Irak'tan geldiklerini söylemeleri gerekiyor" diye konuştu.
Cingöz, Irak'a gidecek vatandaşların su ve besinlerden bulaşan hastalıklardan korunmaları için şu uyarılarda bulundu: "Eller bol su ve sabunla yıkanmalı, temiz olduğundan emin olunmayan sular içilmemeli ve zorunlu durumlarda suları dezenfekte etmek için klor tableti bulundurulmalı. Mümkün olduğunca tuvalet kağıdı kullanılmalı, tuvaletten çıktıktan sonra eller mutlaka su ve sabunla iyice yıkanmalı. Pişmemiş yiyecek tüketilmemeli, zorunlu durumlarda tüm sebze ve meyveler akan su altında bol ve temiz su ile yıkandıktan sonra mümkün olduğunca kabukları soyularak tüketilmeli. Açıkta satılan gıda maddeleri kesinlikle alınmamalı ve tüketilmemeli. Özellikle salata ve kıymalı yemek tüketiminden kaçınmalı. Karın ağrısı, ishal ve kusma belirtileri ortaya çıktığında hekime başvurulmalı."