kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Diana soruşturması başlıyor

Yeni Haber
İngiltere'de Yüksek Mahkeme tarafından yürütülecek Prenses Diana'nın ölümüyle ilgili soruşturma 2 Ekimde başlıyor. Sayıları 25 olan adayların arasından seçilecek 11 jüri üyesinin de görev alacağı soruşturma, Prenses Diana ile arkadaşı Dodi El Fayed'in 10 yıl önce Paris'te geçirdikleri kazanın suikast olup olmadığını ortaya çıkarmayı hedefliyor.

Dodi El Fayed'in Mısırlı milyoner iş adamı babası Muhammed El Fayed tarafından yapılan baskılar sonucunda başlatılan soruşturmada sürpriz isimlerin tanık koltuğuna oturtulması da bekleniyor. The Sunday Telegraph gazetesi, Muhammed El Fayed'in avukatlarının daha önce Prens Charles ve Kraliçe II. Elizabeth'in kocası Prens Philip'in tanık olarak dinlenmesi yönünde girişimlerde bulunduklarını
hatırlatırken, bu iki ismin yanına şimdi Kraliçe'nin adının da eklendiğini yazdı.

Gazetenin haberinde, Kraliçe II. Elizabeth'in tanık olarak dinlenmesi için yazılı başvurunun yapıldığı belirtildi. Kraliyet ailesinin soruşturmayı yürütecek mahkemede herhangi bir şekilde temsil edilmeyeceği, ancak yargıç Scott Baker'ın Kraliçe, Prens Philip ya da Prens Charles'ın dinlenmesi yolunda karar vermesi halinde böyle bir girişimde bulunacağı belirtiliyor.

El Fayed'in ''Prenses ile oğlum Dodi evlenmeye hazırlandıkları için öldürüldüler'' iddiasını ele alacak mahkeme, soruşturması sırasında Paris'teki kaza yerinde de incelemelerde bulunacak. Bunun için mahkeme heyeti ve jürinin söz konusu ülkeyi ziyaret etmelerinin beklendiği belirtildi.

Önümüzdeki Mart ayına kadar sürmesi beklenen soruşturma boyunca özellikle Prens Philip'in zor günler yaşayacağı yorumunu yapan İngiliz basını, Prens Philip'in İngiliz gizli servisleriyle birlikte Prensesin ölümüne yol açan suikastın düzenleyicileri arasında bulunduğuna dair iddialara dikkat çekti.

İngiltere'de ülke dışındaki bir şüpheli ölümle ilgili davanın görülemediği hallerde mahkemelerin soruşturma yapma yetkisi bulunuyor. Bu çerçevede açılan dava için öncelikle 227 jüri üyesi adayı belirlendiği, bu rakamın elemeyle 25'e indirildiği ve jüride yer alacak 11 kişinin 2 Ekimde açıklanacağı kaydedildi. Bu kişiler görevleri boyunca 24 saat koruma altında olacak.