kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
İbrahim Gambari

Cuntaya sanal savaş

Cuntaya karşı sokağa dökülen Myanmarlı rahiplere sanal alemden de destek geldi. Binlerce forum sitesinde "Din adamlarına özgürlük" çağrısı yapılırken, bir açık artırma sitesi generalleri 1 milyon dolara satışa çıkardı!..
Güney Asya ülkesi Myanmar'da 10 gün önce Budist rahiplerin 45 yıllık cunta yönetimine karşı başlattığı "sessiz yürüyüş" protestosu tüm engellemelere rağmen çığ gibi büyüyor. Cuntanın ev hapsinde tuttuğu Nobel Barış Ödüllü muhalif lider Aung San Suu Kyi'nin bırakılmasını isteyen rahiplerle destekçilere kurşun yağdıran cunta rejimi, dünyayla bağlantılarını da kesti. Medyayı sansürledi. Ancak sanal âlemin gücünü kıramadı! Facebook, E-bay, Flickr gibi popüler internet sitelerinde cuntayı protesto etmek için gruplar kurularak direnişe devam ediliyor.

VAHŞETİN ŞAHİDİ UYDU
Sohbet sitesi Facebook'ta 140 bin kişi ülkeye destek gruplarına üye olurken, Hollandalı sanatçılar da Myanmarlı Genaral Than Schwe'yi açık artırma sitesi e-bay'de "1 milyon dolara" satışa çıkardı. Tartışmaların yürütüldüğü forum sitelerinde "Rahiplere özgürlük" çağrıları yapılıyor. Tüm bunlar üzerine hükümet interneti süresiz kesti. Yine internet üzerinden elde edilen uydu harita görüntüleri hükümetin yaktığı köyleri ve yaptığı zorunlu göçleri ortaya çıkardı. Uzmanlar, "Askeri kamplar artıyor" dedi. BM'ye bağlı Dünya Yiyecek Programı da, askerlerin ülkeye gönderilen yiyecekleri çoğu çocuk 500 kişiye vermediğini açıkladı. Bazı ülkeler de cuntaya yaptırımları ağırlaştırdı. ABD, 30'dan fazla askerin ABD'ye girişini yasakladı. İngiltere Başbakanı Gordon Brown, "Açıklanandan çok daha fazla ölü olduğuna inanıyoruz'' diye konuştu. BM ve AB'nin yaptırım uygulamasını istedi. Bir gazeticisi ölen Japonya yardım programını gözden geçireceğini duyurdu.