kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Eylül 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Telif haklarına ''Tek tuşla'' ulaşım

Yeni Haber
Kültür ve Turizm Bakanlığının yürüttüğü çalışma sonuçlandığında, telif haklarıyla ilgili bilgilere internet ortamından kolayca ulaşılacak.

Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürü Selahattin Ertaş, yaptığı açıklamada, telif haklarıyla ilgili verilere daha kolay ulaşılmasını sağlamak için çalışma yaptıklarını söyledi.

İlk olarak, geçen yıl Mayıs ayından itibaren bandrol alımlarının web tabanlı sistem üzerinden yapılmaya başlandığını belirten Ertaş, ''Geçmişte, bandrol alımlarındaki taahhütnameler elle dolduruluyor ve arşivlere kaydırılıyordu. Bu sistemle hem bandrol almak isteyenlerin işleri kolaylaştı hem de bandrol satışı yapıldığı anda bilgilerin otomatik olarak dijital arşivimize kaydolması sağlandı, dijital arşivimiz oluştu'' dedi.

Ertaş, bilgiler dijital ortamı aktarıldığı için hangi kitaba hangi bandrol verildiğinin artık kolayca bulabildiğini, bunun da ''büyük bir emek ve zaman tasarrufu yarattığını'' kaydetti.

ŞİFREYLE BANDROL VERİ TABANINA ULAŞILABİLECEK

Ertaş, bu sistemi ilgili kurum ve kuruluşlarla da paylaşmak için şifre yöntemine geçmeyi planladıklarını, ancak bunun için önce geçmiş yıllara ait verilerin dijital ortama aktarılması konusundaki bazı pürüzlerin çözülmesi gerektiğini bildirdi.

Bu konuda, 2000 yılından itibaren çalışmalara başlandığını ve 2006 yılının başında arşivlerdeki 224 bin bandrol verisinin dijital ortama aktarıldığını belirten Ertaş, ancak ''gerekli analizler sağlıklı yapılamadığı için hazırlanan yazılım programlarının istenilen sonucu vermediğini'', yüklenen verilerin bir kısımının hatalı girildiğinin tespit edildiğini bildirdi.

Ertaş, ''Göreve gelmem öncesinde yüklenen veriler çoğunlukla hatalı girildiğinden ve bunu engelleyici bir program da bulunmadığından telafisi mümkün olmayan hatalı bir veri tabanı ile karşı karşıyayız.

Bu veri tabanının düzeltilme imkanının olup olmadığı yönünde araştırmalar devam etmekte'' diye konuştu.

''Veriler sağlıklı yüklenmiş olsaydı, şifre yöntemine çoktan geçilmiş olunurdu'' diyen Ertaş, ancak geliştirilen yeni yazılım programı ile geçen yıldan bu yana 37 bin verinin dijital ortama aktarıldığını, sorun düzeltilemezse 224 bin adet verinin de bu yazılımla yeni baştan yükleneceğini aktardı.

ŞİFRE YÖNTEMİ DAVALARI DA ETKİLEYECEK

Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürü Ertaş, çalışma sonunda telif hakları bilgilerine internet üzerinden şifre yoluyla ulaşılmasını sağlayacaklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

''Dijital sistemden önceki verilere ulaşmadaki bazı sıkıntıları giderdikten sonra şifre sistemine geçeceğiz. Mahkemelerimiz, emniyet teşkilatımız, hak sahipleri ve meslek birlikleri kendilerine verilen şifrelerle telif hakları bilgileri kolayca bulabilecek. Ancak, her birim kendilerini ilgilendiren bölümlere ulaşabilecekler.''

Mahkemelerin telif hakları ile ilgili davalarda Genel Müdürlükten bilgi istediğini, ancak arşivdeki yazıları çıkarmak zaman aldığı için cevapların geciktiğini belirten Ertaş, ''Mahkemelerden Türkiye çapında yazılar geliyor. Tek tek arşivler arandığı için cevap vermek büyük bir zaman ve emek israfı yaratıyor'' dedi.

Ertaş, tüm veriler dijital ortama aktarıldığında bu sorunun da çözüleceğini ve mahkemelere daha hızlı cevap verilebileceğini ifade etti.

AA