kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Eylül 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Zorlu, Global, Aksa ve Rus Gazprom EGO için kapışacak

HACER GEMİCİ
İki, üç hafta içinde ihaleye çıkması beklenen Ankara'nın doğalgaz dağıtımını üstlenen EGO'ya Zorlu, Gazprom, Global ve Aksa gibi şirketler talip. Ankara'yı, Gaz de France'in de takibe aldığı söyleniyor..
Türk Telekom, Tüpraş, Erdemir gibi büyük özelleştirmelere imza atan Türkiye, yeni dönemde açılışı Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin gaz dağıtım şirketi EGO ile yapacak. Özel kanunla ayrılarak kurulan ve adı Başkent Doğalgaz Dağıtım şirketi olarak belirlenen EGO, 2-3 hafta içinde ihaleye çıkacak. Yaklaşık 1.6 milyon abonesi bulanan Başkent Doğalgaz Dağıtım Şirketi'nin ortaya çıkan ilk talipleri ihalede kıyasıya bir yarış olacağını ortaya koydu. Ankara'nın doğalgaz dağıtımını isteyen şirketler arasında Zorlu, Global ve Aksa Holding'in yanı sıra Ali-Şen ile Gazprom'un ortak hareket edeceği Bosphorus Gaz'ın bulunduğu öğrenildi. Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Zorlu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Ankara'nın doğalgaz dağıtım ihalesi sürecinde yer almak istediklerini ifade ederken, "Yanınızda yabancı bir grup olacak mı?" sorumuza ise, "Hayır yalnız girmeyi düşünüyoruz" yanıtını verdi.

GAZPROM VE ŞEN BİRLİKTE
İhale ile yakından ilgilenen başka bir grup Rus Gazprom. Ali Şen ile Türkiye'de Bosphorus Gaz'da ortaklığı bulunan Gazprom, EGO'nın ihale sürecinde yer almaya hazırlanıyor. Bosphorus Gaz Genel Müdürü Metin Şen, "EGO'ya teklif vermekte kararlıyız. İhalede bir çok grubun yer alacağı kesin. Ama Gazprom gibi stratejik düşünen şirketlerin ihalede ağırlığı olacaktır" değerlendirmesinde bulundu. Birçok ilde doğalgaz dağıtım ihalesini alan Global Yatırım Holding de EGO'ya kendini hazırlayan bir diğer firma. Global Yatırım Holding İş Geliştirme Bölüm Başkanı Mehmet Ali Deniz, ihalede yabancı bir grup ile birlikte hareket edeceklerini dile getirirken, "Ofer Grubu olabilir mi?" sorusuna, "Hayır onlar değil" yanıtını vermekle yetindi. Ankara'da doğalgaz dağıtımının özelleştirme süreciyle ilgilendiklerini belirten ve yanlarında Avrupalı bir grup bulunan Aksa'nın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kazancı ise teklif verip vermeyeceklerine önümüzdeki günlerde karar vereceklerini söyledi. Kazancı, "Ankara'nın doğalgaz dağıtımının özelleştirilmesi yerinde bir karar. Ancak ortada dolaşan fiyatın biraz abartılı olduğunu düşünüyoruz. Beklentiler biraz yüksek gibi" diye konuştu.