kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Eylül 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Olumsuz ABD verileri artık Türkiye'ye yarıyor

ABD'de beklentilerin altında çıkan verilerle güçlenen yeni bir faiz indirimi olasılığı Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere para girişini sürdürüyor..
ABD'de dün açıklanan verilerin beklentilerin altında çıkması ve Avrupa borsalarındaki yükselişle desteklenen İMKB Endeksi bir ara 55 bin puan direncine kadar geldi ancak ve ksatışlarıyla geriledi. Endeks günü sadece yüzde 0.27'lik yükselişle 54 bin 390 puandan kapandı. Uzmanlar gelişmekte olan diğer piyasalar gibi ilgi gören Türkiye Başbakanın ABD'deki olumlu temasları ve ABD'de beklentilerin altında çıkan verilerle güçlenen yeni bir faiz indirimi olasılığı ile Türkiye'ye para girişinin devam ettiğini belirtiyor. ABD borsaları General Motors'ta işçilerle varılan anlaşma ile yükselirken, Bear Stearns'ün yabancı yatırımcılara hisse satabileceği haberi aracı kurum hisselerini prim yaptırmıştı. Asya borsaları da finans hisselerinin önderliğinde rekor seviyelere tırmandı. Avrupa borsaları ise bir önceki seansın kazançlarını sürdürerek bankacılık ve petrol hisselerinin önderliğinde sabah saatlerinden itibaren prim yaptı.

ÜÇ OLUMSUZ VERİ
ABD işsizlik maaşı başvuruları 298 bin ile 316 bin olan beklentilerin oldukça altında çıktı. ABD'de yeni konut satışları da ağustosta yüzde 8.3 düşüşle beklentilerin altında geldi. ABD Ticaret Bakanlığı, ağustos ayında yeni konut satışlarının yıllık 795 bin adet ile beklentinin altında gerçekleştiğini açıkladı. Yeni konut satışlarının ağustosta 830 bine gerilemesini bekleniyordu. Açıklamanın ardından ABD borsaları kazançları kısmen geri verdiler. ABD'de ikinci çeyrekte nihai gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) büyümesi ise yüzde 3.8 ile beklentilerin yüzde 0.1 puan altında kaldı. Bu verilerle de desteklenen faiz indirimi beklentisi, doların global piyasalardaki kan kaybının sürmesine sebep oldu. Lira dolar ve Euro karşısında yüzde 0.55 ve yüzde 0.36 değer kazandı. Merkez Bankası gösterge dolar kurunu 1.21 YTL, euro kurunu 1.71 YTL, pariteyi de 1.41 olarak açıkladı.