kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Eylül 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

IMF başkanı kim olacak?

Yeni Haber
Uluslararası Para Fonu (IMF) başkanlığına, Fransız aday Dominique Strauss-Kahn'ın seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

185 ülkenin üye olduğu IMF'nin en üst karar organı olan 24 kişilik İcra Direktörleri Kurulunun, bugün toplanarak, yeni başkanı belirlemeleri bekleniyor.

Fransa'nın eski Maliye Bakanı Dominique Strauss-Kahn dışında ikinci bir aday olarak Çek Cumhuriyeti eski başbakanı ve aynı zamanda Çek Merkez Bankası başkanlığı görevini yapmış olan Josef Tosovsky bulunuyor.

Görevini 2 yıl erken bırakma kararını geçen Haziran ayında alan IMF Başkanı Rodrigo Rato'nun ardından, Avrupa ve ABD'nin desteklediği 58 yaşındaki Fransız Dominique Strauss-Kahn'ın seçilmesine neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.

IMF başkanlığının, yalnızca ABD ve AB tarafından belirlenmesi yöntemine karşı çıkan Rusya'nın IMF başkanı adayı Tosovsky'nin ise şansının az olduğu belirtiliyor.

IMF'NİN GELİRLERİ ERİYOR...


Bu arada üye ülkelerin, IMF'ye daha az ihtiyaç duymaları ve Fon yerine uluslararası piyasalardan finansman sağlama yoluna gitmeleri nedeniyle, IMF'nin gelirlerinin eridiği belirtildi.

Çin ve Brezilya gibi ülkelerin de IMF ile parasal bir anlaşmaya girmemeleri üzerine finansman sıkıntısına düşen IMF'nin, küresel operasyonları azaltırken, personel çıkarabileceğine de dikkat çekiliyor.

Öte yandan IMF'nin, altın rezervlerini satma alternatifini de gündemde tuttuğu belirtiliyor.

Ekonomistler, gelişmekte olan ülkelerin pek rağbet etmediği IMF'nin, Afrika'daki yoksul ülkelerle çalışmak zorunda kaldığını vurguluyorlar.

AA