kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Eylül 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Mehmet Şimşek

IMF ile 'döviz rezervi çıpası' dönemi başlıyor

IMF ile 40 yıldır fiyat istikrarı amaçlı anlaşmaları imzalayan Türkiye, artık yeni dönemde bundan vazgeçiyor. Yapılacak stand by ile Türkiye'nin döviz rezervleri yakın takibe alınacak..
Uluslararası Para Fonu ile Türkiye arasındaki ilişkiler yeni bir döneme giriyor. Yaklaşık 40 yıldır Türkiye'de fiyat istikrarı amaçlı stand by anlaşmaları yapan IMF, yeni dönemde bundan vazgeçiyor. Edinilen bilgiye göre, yapılacak yeni anlaşma ile Türkiye'nin döviz rezervleri yakın takibe alınacak. Böylece özellikle Türk özel sektörünün dış borçları olası kriz dönemlerinde alacaklara karşı garanti altına alınacak. Rezervlerin düşmesi halinde IMF düşen rezervi belli bir oranda karşılayacak. Böylece IMFTürkiye ilişkilerinde yeni çıpa "döviz rezervleri" olacak. Böylece 55 milyar dolara ulaşan bankaların uzun vadeli dış borçları garanti altına alınacak. Bu borçların 32 milyarı gelecek yıl ödenecek.

ANLAŞMA MARTTA YÜRÜRLÜKTE
IMF ile Türkiye arasında mart ayında tamamlanacak olan Stand-by Anlaşması da, uluslararası piyasalardaki dalgalanma nedeniyle yeni bir platformda sürdürülecek. Ancak bu kez IMF, Türkiye ekonomisinde istikrarın sağlanması için yürüttüğü "faiz dışı fazla" göstergesine dayalı program yerine, uluslararası piyasalardaki dalgalanmaya karşı dış borçların ödenmesinin garanti edileceği "döviz rezervine dayalı" program geliştiriyor. Buna göre, Türkiye belli bir döviz rezervini garanti edecek. Altı ayda bir performanslar rezerv üzerinden incelenecek. IMF'den kredi kullanılmayacak, ancak IMF uluslararası piyasalara Türkiye için hem güvence verecek, hem de uluslararası piyasalarda oluşacak bir krize karşı, rezervdeki olası bir düşüşün bir kısmını telafi etme garantisi sağlayacak. IMF bu program karşılığında Türkiye'ye herhangi bir kredi kullandırmayacak. Sadece, rezervlerde piyasalarda tehdit olarak algılanabilecek bir azalma olması halinde IMF, azalan rezervlere karşın alacaklılara garanti vermiş olacak.