kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Eylül 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Stratejik ortağız, 10 milyar dolar ticaret komik oluyor'

BÜLENT AYDEMİR NEW YORK
Başbakan Erdoğan, ABD ekonomisine can veren dev şirketlerin temsilcileri ile bir araya geldiği iftarda, işadamlarına, "Bizi keşfedin, Türkiye'ye yatırım için çok acele edin" çağrısında bulundu..
Başbakan Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na katılmak üzere geldiği New York'ta, ABD'li içecek devi Coca-Cola'nın Ceo'su Muhtar Kent'in onuruna verdiği iftara katıldı. 80 seçkin konuğun davet edildiği iftara ABD ekonomisine can veren dev şirketlerin temsilcileri ile diplomatlar ve akademisyenler katıldı. Başbakan Erdoğan, ABD'li işadamlarına, "Türkiye'ye yatırım için acele edin" çağrısında bulundu. Başbakan, For Seasons Otel'deki iftarda yaptığı konuşmada özellikle ABD'li iş çevrelerini Türkiye'ye yatırım için mesajlar içeriyordu. İşte Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ABD iş dünyasına verdiği mesajlar şöyle:

'FIRSATLARI KAÇIRMAYIN GÖRÜN'

ACELE EDİN: Amerikan şirketlerinin Türkiye'deki yatırımlarının artacağını umuyoruz, ülkelerimiz arasındaki dış ticaret hacmi 2006-2007 yılında 10 milyar doları aştı. Bu, Türkiye ile Amerika arasında çok çok komik bir rakam. Dostlar meclisinde ben buna özellikle altını çizerek vurgu yapmak istiyorum çünkü stratejik ortağımızla bu rakamın çok daha yukarılara çıkması lazım. Bizim devasa ABD ekonomisinden beklentilerimiz çok daha yukarılardadır. ABD iş dünyasının, Türkiye'nin sunduğu fırsatları keşfetmesini istiyoruz. Bu keşfin aslında yapılacağından endişem yok ama acele edilmesini istiyorum.

TÜRK-ABD İLİŞKİLERİ ÇOK GÜÇLÜ

İLİŞKİLERİMİZ YENİDEN YAPILANIYOR: İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Türk- Amerikan ilişkileri, bazen yaşanan inişlerin hariç tutulması halinde istikrarlı biçimde gelişti. İki kutupluluğun ortadan kalkması ve küreselleşmenin yaygınlaşmasıyla Türk-Amerikan ilişkileri savunma ve güvenlik ekseniyle sınırlı olmaktan çıkarak; ekonomik, ticari ve toplum odaklı bir çerçeveye oturmaya başladı. İlişkilerimizdeki bu yeniden yapılanma ve değişen şart ve ihtiyaçlara ayak uydurma süreci halen devam ediyor. 11 Eylül 2001 terör saldırıları, bu sürece ivme kazandırmakla kalmamış küresel barış ve güvenliğin tesis ve muhafazasında Türkiye'nin oynamakta olduğu rolün ve Amerika ile birlikte yaptığı ve yapabileceği katkıların daha iyi anlaşılmasını sağlamıştır