kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Irak'ta Dyncorp ve Triple Canopy isimli iki özel ABD güvenlik şirketi daha halen faaliyet gösteriyor.

PKK'daki silahları paralı askerler sattı

Blackwater şirketinin Irak'a kaçak silah soktuğu şüphesi soruşturuluyor. Silahların karaborsaya düşüp PKK'nın eline geçtiği ya da doğrudan satıldığı iddiaları da inceleniyor..
Irak'ta Amerikalı diplomat ve şirket yöneticilerini korumakla görevli güvenlik şirketi Blackwater geçen hafta büyük bir skandala karıştı. Paralı askerler, korudukları konvoya ateş açtığını söylediği Iraklılara karşılık verdi, 11 sivili öldürdü. Sivil katliamının soruşturması sürerken, Iraklı müfettişler şirket çalışanlarının olayda hiç bir provakatif harekete maaruz kalmamalarına rağmen sivillere ateş ettiklerini gösterir video görüntülerini elde ettiklerini söyledi. Bu arada ABD'de savcılar aynı şirket hakkında Irak'a kaçak silah sokma, karaborsada satma iddialarını araştırmaya başladı.

TÜRKİYE HIZLANDIRDI
Soruşturmanın Türkiye'yi yakından ilgilendiren tarafı, çalıntı silahların aracılar vasıtasıyla PKK terör örgütüne satılmış olduğu şüphesi. Yetkililer silah kaçakçılığıyla ilgili soruşturmada dava sürecine gidilebilecek yeterli kanıta ulaşıldığını söyledi. USA Today gazetesi Türk yetkililerin "ABD'nin Irak'taki silahları PKK'ya geçiyor" iddiasının doğrulanmasından sonra soruşturmanın bu yönde ivme kazandığına dikkat çekti. Türkiye'nin PKK operasyonlarında ele geçirilen silahların seri numaralarını ABD'ye bildirdiği, şüpheli silahlarla bu numaraların karşılaştırılacağı belirtildi. Irak'a çalıntı silah sokmaktan daha önce suçlu bulunan iki Blackwater çalışanının soruşturmada ifade verdiği bildirildi. Eğer bağlantı kanıtlanırsa, PKK Amerika'nın terör örgütleri listesinde olduğu için Blackwater şirketine açılacak dava kaçak silah satışından daha ciddi boyutlara ulaşacak. Öte yandan, Amerikan özel güvenlik şirketi Blackwater, Irak'a yasa dışı olarak silah soktuğu ve sattığı iddialarını yalanladı.