kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
DÜNYA TİCARET MERKEZİ’NDE BAŞ BAŞA Dışişleri Bakanı Babacan, Şikago Dünya Ticaret Merkezi Başkanı Neil Hartigan ile merkezin binasında bir araya geldi, basına kapalı yapılan görüşmeye Şikago Başkonsolosu Kenan İpek de katıldı.

Babacan Musevi lobisiyle görüştü

Dışişleri Bakanı Ali Babacan'la Şikago'da bir araya gelen Musevi kuruluşlarının temsilcileri ABD Kongresi'ndeki Ermeni tasarısına karşı oldukları konusunda teminat verdi..
Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan Şikago'da Musevi kuruluşlarının temsilcileriyle görüştü. Basına kapalı yapılan toplantıda Musevi kuruluşlarının temsilcileri ABD Kongresi'ne sunulan Ermeni tasarılarına karşı olduklarını söyledi. Babacan'ın Şikago Küresel İlişkiler Konseyi'nde yaptığı konuşmadan sonra kabul ettiği heyette American Jewish Federation, Anti- Defamation League (ADL-İftira ve İnkara Karşı- Mücadele Birliği) gibi önemli Musevi derneklerinin Şikago temsilcileri yer aldı.

İLİŞKİLERİMİZ BOZULUR
Görüşmede Babacan stratejik öneme sahip ilişkiler açısından kuzey Irak'taki PKK terörü ve Ermeni tasarısı konularının tehlike oluşturduğunu vurguladı ve PKK konusunda hem Irak hükümetin hem de ABD'den somut ve acil önlem istediklerini anlattı. Babacan Ermeni tasarısıyla ilgili olarak ise Kongre'deki tasarının kabul edilmesinin sadece Türkiye-ABD ilişkilerini değil, aynı zamanda Türkiye-İsrail ilişkilerini de kötü yönde etkileyeceğini anlattı. Babacan Ermeni iddialarının siyasiler tarafından değil tarihçiler tarafından incelenmesi gerektiğini ve bu gerçeği en iyi Musevilerin değerlendirebileceğini vurguladı.

'BİR KİŞİNİN GÖRÜŞÜ'
Görüşmede başta ADL temsilcisi olmak üzere Musevi dernekleri temsilcilerinin, Kongre'deki Ermeni tasarısına kesinlikle karşı olduklarını belirttikleri bu konuda Babacan'ı bilgilendirdikleri belirtildi. Bazı temsilciler ABD'de yüzlerce Musevi derneğinin bulunduğunu, Türkiye'nin konuya daha geniş açıdan bakması gerektiğini, bir kişi tarafından dile getirilen bir görüşün Musevi derneklerinin görüşünü yansıtamayacağını söylediler. Görüşmede temsilcilerin İran'ın nükleer programıyla ilgili gelişmelerden duydukları kaygıları Babacan'la paylaştıkları, Babacan'ın ise genel olarakTürkiye'nin enerji koridoru olarak dünya enerji kaynaklarının transferinin çeşitlendirilmesinden yana olduğunu, İran'la son doğal gaz mutabakat zaptının da bu kapsamda değerlendirilmesi gerektiğini vurguladığı belirtildi.