kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Haber Turu

Teziç: Kurucu meclis koşulu yok
YÖK
Başkanı Teziç, anayasa taslağıyla ilgili Rektörler Komitesi'nin yaptığı açıklamanın 'siyasi davranış' olarak nitelendirilmesine "Bu siyasi davranma değil, sorumluluk" karşılığını verdi. Teziç, "kurucu meclis" tartışmaları için ise, iktidara destek verdi ve "Anayasa çalışmaları için kurucu meclis sözkonusu olamaz. Çünkü, yürürlükteki anayasanın öngördüğü usulle yapılan bir değişiklik bu. Kurucu meclis önermek olağanüstü koşullarda mümkün olabilecek bir şeydir. Bugün öyle bir koşul da yok" dedi.

Anayasa, ROTA'da masaya yatırılıyor
ANAYASA taslağını hazırlayan hukukçular kurulu 22 Eylül Cumartesi günü saat 21.45'te Samanyolu Haber Televizyonu'nda Yavuz Baydar'ın yönettiği ROTA'da, soruları yanıtlamak üzere bir araya geliyor. Yavuz Baydar'ın yanı sıra izleyicilerin de telefon ve e-mail'lerle sorular yönelteceği bilim adamları, tartışmaların ön yargılarla değil bilgiyle yapılmasının yolunu açıyor. Digitürk 46. Kanal'da da yayında olan Samanyolu Haber Televizyonu izleyicileri 0216 481 56 56 numaralı telefondan ya da rota@samanyoluhaber.tv e-mail adresinden sorularını iletebilecekler.

'İşin içinden nasıl çıkacaklar bilmiyorum'

TBMM Başkanı Köksal Toptan, yeni anayasa hazırlıklarının arzulanan düzeyde olmadığını söyledi. Eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun gündeme getirdiği ve Başbakan Erdoğan'ın itiraz ettiği 'kurucu meclis' önerisine verdiği dolaylı destek nedeniyle ters düşen Toptan, Güler Sabancı ile sohbetinde Sabancı'ya, "Doğrusu işin içinden nasıl çıkacaklar ben de bilmiyorum" dedi. Toptan Türk-İş Başkanı Salih Kılıç'ın toplumsal mutabakatın sağlanması gerektiği sözlerine destek verdi. ve "Doğrusu işler pek de arzulanan seviyede gelişmiyor" dedi.

MHP'den türban ve YÖK desteği

MHP, yeni anayasa konusunda üniversitede başörtüsü sorununa "hizmet alan ve veren" olarak yaklaşırken, toplumsal uzlaşmayla kabul edilmesi durumunda üniversitede türban serbestisine karşı çıkmayacak. MHP; konunun "hizmet alan-hizmet veren" formülüyle çözülmesi taraftarı. Buna göre yüksek öğrenim gören öğrenci, zorunlu eğitime tabi bir öğrenci olarak değil, hizmet alan bir vatandaş olarak görülüyor ve türbana bu yolla serbestlik getiriliyor. Ancak bu tür bir değişiklik için de yine toplumsal uzlaşma aranması şart koşuluyor.