kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MELİHA OKUR

EPDK'nın yeni başkanı kim olacak?

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay'ı gökte ararken Moskova Havalimanı'nda buldum. Uluslararası Enerji Birliği
(ERRA) Başkanı olan Günay, Moskova'da bir toplantıya katılmış. Beni görünce, "Yazınızı okudum. Henüz emekli olmuyorum, kamuda göreve devam edeceğim" dedi.
Günay, EPDK'ya gelmeden önce Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürü'ydü. 5 yıldır EPDK'da başkanlık yaptı. Kasımda görev süresi doluyor. Kulislerde yerine kimin geleceği tartışılıyor. Konuşulanlara bakılırsa, Kayserililer, "Övünmek gibi olmasın ama Kayseriliyiz," diye lobi yapıyor. Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Müsteşar Yardımcısı Halil İbrahim Akcan için "EPDK'ya çok yakışır," diyorlar.
Sivaslı Akcan, enerjiye gönül vermiş bir bürokrat. Bilgili ve çalışkan. Ama bir başka grup, bir başka isim üzerinde duruyor. Eski DPT'li Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Birol Aydemir'i EPDK'ya getirmek için uğraşıyor. Her iki bürokratın ortak bir özelliği, ikisinin de 'kalkınma uzmanı' oluşu. Üretime, istihdama inanıyorlar.
EPDK deyip geçmeyin!
EPDK, enerji piyasasının patronu!
Enerji, üretimin can damarı.
O yüzden EPDK'ya gelecek başkan çok önemli! Türkiye gibi enerjide dışa bağımlı olan bir ülkede arz güvenliği hassas. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, "Arz güvenliği sorununu aşmak için Türkiye'nin 2020 yılına kadar 130 milyar dolar yatırım yapması gerekir," diyor. Türkiye, OECD verilerine göre en az enerji tüketen ülke. Kişi başına enerji tüketimini artırmak zorunda. Sadece Yunanistan'ı yakalamak için 2020 yılına kadar 220 milyar dolar yatırım yapması gerekiyor.
Az şey mi?
O yüzden üretime inanan ve enerjiyi yakın takibe alan Ekonomik Koordinasyondan sorumlu Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, seçimlerden önce EPDK'yı ziyaret etmiş. Değerlendirme ve Uzlaştırma Yönetmeliği çerçevesinde elektrik fiyatlarının oluştuğu ve sanayicinin 11, vatandaşın 12 cente elektrik aldığı DUY'u incelemiş. Hazine'nin üzerine binen yük konusuna özellikle eğilmiş. İncelemesi sürüyor.
Açıkçası enerji, AK Parti'nin hazırladığı 'Acil Eylem Planı'nın çatısını oluşturacak. Hazine'ye binen ek yük ya da fatura ne? Herkes onu bekliyor. Ama İstanbul Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası hazırladığı son enerji raporunda, "Hazine, enerjiye yaptığı sübvansiyon nedeniyle son bir yılda 700 - 800 milyon YTL zarar etti," diyor.
Değerlendirme çarpıcı!..
Elektrik zammı hayırlı olsun!..