kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Eylül 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Elektrikte zam yolda

Yeni Haber
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler elektriğe zam konusunda tüm hesapların yapıldığını, durumun bir hafta içinde netleşeceğini açıkladı.

Bakan Güler'in ev sahipliğinde, Başbakan Yardımcısı Nazım Erken, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun katılımıyla gerçekleştirilen Enerji Zirvesi'nin ilk bölümü yaklaşık iki saat sürdü.

Konuk Bakanların ayrılmasının ardından bir açıklama yapan Güler bir hafta içinde alınacak önlemler ve izlenecek yolun ortaya çıkacağını söyledi. Toplantıya bürokratlarla Koordinatör Bakan olarak kendisinin devam edeceğini ifade eden Güler yapılacak çalışmanın ardından ilgili bakanlarla tekrar görüşeceğini kaydetti.

Amaçlarının elektrik konusunda ileriye dönük olarak sağlıklı bir yapı kurmak olduğunu ifade eden Güler "Bunun içinde yatırım ortamı, fiyat durumu, tarifeler, mevcut yatırımların yürüyüşü ve takip edilmesi de var. Kuraklık için alınması gereken tedbirler de var" dedi.

ZAM HESABI YAPILDI

Bürokratların tarife değişikliği dahil olmak üzere her şey üzerinde son düzenlemeleri yapacaklarını kaydeden Güler elektrik zammı ile ilgili olarak, "Enerji Bakanlığı'nda da TEDAŞ'da hesaplar yapıldı" dedi. Toplantının bir zam toplantısı olmadığını söyleyen Güler genel olarak enerji sektöründe yapılması gereken çalışmaların sunulduğunu ifade etti.

Güler yapılan zam hesapları ile ilgili sorulara karşılık olarak, "Hepsi yapıldı. Kurumlar bazında hesaplar yapıldı. Ama değerlendirilip tek bir biçimde açıklanacak hale gelmedi. Devlet Bakanı Şimşek ve Başbakan ile görüşeceğiz" diye konuştu.

ENERJİDE REHABİLİTE ET-YAP-İŞLET MODELİ

Toplantıda enerji özelleştirmesinin de konuşulduğunu ifade eden Güler bu konuda tüm tarafların mutabık olduğunu, enerji de hem üretim hem dağıtımın özelleştirilmesi yönünde daha önce çalışmalar yapıldığını anlattı. Enerji özelleştirilmesi için üretimde rehabilite et-yap-işlet şeklinde bir modelin üzerinde durduklarını açıklayan Güler üretici ve yatırımcının önünü göreceği sağlıklı bir sistem kurulmasını amaçladıklarını belirtti.

BOTAŞ'ın vergi borçları konusunda Maliye Bakanı Unakıtan ile görüşüp görüşmeyeceği sorulması üzerine Güler, böyle bir görüşmenin olmadığını belirtirken, "Bütün KİT'lerin belediyeler ile kamu kuruluşları ile alacak verecek durumu var. Ama söylendiği gibi enerji KİT'lerinin bir nakit akışı sorunu yok" dedi.

Güler bir soru üzerine 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından iki maddesi veto edilen nükleer enerji yasasının ekim ayında tekrar Meclis gündemine geleceğin söyledi.

ANKA