kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Eylül 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Hâlâ Malezya korkusu varsa şüphe duyarım

Ceyda KARAASLAN LEFKOŞA
Cumhurbaşkanı Gül, KKTC'de "Türkiye'nin Malezya olacağı endişesi duyanlara" yanıt verdi. "Bu nasıl düşünülebilir" diyen Gül sözlerini şöyle sürdürdü: Biz AB ile tam katılım müzakereleri yapan bir ülkeyiz. Öyle bir noktaya gelen Türkiye'de bu korkular hâlâ duyuluyorsa, ondan şüphe etmeye başlarım" ..
Cumhurbaşkanı Gül ilk yurtdışı gezisini KKTC'ye yaparken, eşi Hayrünnisa Gül de eşlik ederek ilk kez kamuoyu önüne çıktı. Gül'e KKTC'de Türkiye'nin şeriat yasalarına geçen Malezya örneği hatırlatılınca net bir mesaj verdi: Türkiye Malezya olmaz. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün iç politikaya ilişkin net mesajları akşam kendisi için KKTC Cumhurbaşkanı Talat tarafından verilen resepsiyonda geldi. Gül gazetecileri yanıtlarken, özellikle, yeni Anayasa tartışmalarına ilişkin çarpıcı mesajlar verdi.

TÜRKİYE'NİN ÖNCELİĞİ AB
Cumhurbaşkanı Gül'e yöneltilen en önemli soru, sivil Anayasa tartışmaları çerçevesindeydi. Gazeteciler Gül'ü, "Türkiye Malezya olacak mı?" diye sordular. O da şöyle yanıtladı: "Bunu söyleyenler Malezya'yı bilmiyordur. Ben Malezya'yı çok iyi biliyorum. Ben Şerif Mardin'le yapılan röportajları okudum.Türkiye'nin çok büyük bir tarihçisi. O her şeyi çok güzel bir şekilde ortayı koydu, söylediklerini alın okuyun bir daha. Türkiye'nin birinci önceliği köklü, demokratik, ekonomik reformları sürdürmektir. AB'ye katılım müzakerelerini başarıyla tamamlamasıdır. Öyle bir noktaya gelen Türkiye'de bu korkular hala duyuluyorsa, ondan şüphe etmeye başlarım."

FARKLILIKLAR HAZMEDİLECEK
Gül, darbe söylentileriyle ilgili bir soruya şu cevabı verdi: "Ben açıkçası onlara hiç prim vermem. Türkiye'ye en büyük haksızlıktır. Türkiye'nin ufkunu, gittiği yeri söylüyorum, ilk gün tekrarladığım şeyi de söylüyorum, farklılıkları Türkiye'de herkes hazmedecek, Türkiye'de herkes birbirinin farklılığına saygı göstermek zorunda, beraber yaşama bu zaten."

301'İ DEĞİŞTİRMEK ZOR DEĞİL
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin reformist ruhunu kaybettiği, 301 madde konusunda adım atmamasının bunun örneği olduğu iddiaları karşısında ise "Onların çok zor olduğu kanaatinde değilim. Bunlarla ilgili hazırlıklarımız vardı zaten daha önce yapılmıştı. Vakıflarla ilgili Yasal hazırlık zaten TBMM'ye getirilmişti. Cumhurbaşkanlığından dönmüştü, Hükümet olarak o zaman biz bu yasayı geçirme azmimizi ortaya koymuştuk" diye konuştu.

BAŞÖRTÜSÜNE BAĞLANAMAZ
Cumhurbaşkanı Gül'e türban konusundaki tartışmalar resepsiyonda yeniden hatırlatıldı. Gün içindeki temasları sırasında, "türbana indirgemeyin" diyen Gül, akşam da konuyla ilgili olarak, "Koskoca anayasa değişikliğini getirip başörtüsüne bağlarsanız, Türkiye'nin başka meselesi yok demektir" dedi.

ÖZBUDUN DEĞERLİ HUKUKÇU
Cumhurbaşkanı Gül, KKTC'ye geliş sırasında uçakta da gazetecilerin anayasa değişikliği çalışmalarıyla ilgili sorularını yanıtladı. Gül, bir gazetecinin "İş türbana dayandı gibi bir şey var" sözü üzerine, "Eğer anayasa bir cümle içinse o zaman yeni anayasa yapmaya gerek yok. Bir maddeyle o değişir. Ona indirgememek gerekir" dedi. "Türkiye'yi ileriye taşıyacak modern, sade bir anayasanın yapılması herkesin arzusu" diyen Gül, taslağı hazırlayan heyetinin başındaki Prof. Dr. Ergun Özbudun'u "gerçekten değerli bir hukukçu" diyerek övdü.