kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Eylül 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
PRÖMİYERE YAŞAR KEMAL DE GİDECEK.... Şu anda "Bir Ada Hikâyesi" dörtlemesinin son kitabını bitirmek için çalışan yazar Yaşar Kemal, "Teneke" nin dünya prömiyeri için Milano'ya gidecek. Yaşar Kemal'in "Teneke" adlı eserinin La Scala için operaya uyarlanacağı, ilk kez 2002'de SABAH gazetesi tarafından duyurulmuştu.

Yaşar Kemal'in eseri 22 Eylül'de La Scala'da

YASEMİN TAŞKIN / ROMA
20. yüzyılın en önemli yazarlarından Yaşar Kemal'in "Teneke" adlı romanından, dünyaca ünlü isimler tarafından sahneye konan opera, 22 Eylül'de La Scala'da gösterime girecek..
Yaşar Kemal'in "Teneke" adlı eseri, Milano'nun La Scala Operası'nda 22 Eylül'de dünya prömiyerini yapacak. İtalya'nın en ünlü müzisyenlerinden Fabio Vacchi'nin bestelediği eserin sahnelenmesini uluslararası üne sahip yönetmen Ermanno Olmi, dekorlarını ise ünlü heykeltıraş Arnaldo Pomodoro yaptı. Orkestra şefi Roberto Abbado'nun yöneteceği opera için İtalya'da büyük bir bekleyiş var. Çukurova'da yaklaşık yarım asır önce yaşanan yolsuzluk, rüşvet ve modern ile gelenekselin çatışmasını anlatan Teneke'nin bestecisi, kompozitör Fabio Vacchi, SABAH'a yaptığı açıklamada şunları söyledi:

AĞA VE KÖYLÜ KAVGASI
"La Scala benden yeni eser istediğinde uzun süredir çalışmayı istediğim yönetmen Ermanno Olmi ile değişik projeler üstünde durduk. Olmi Yaşar Kemal'i okumamı tavsiye etti. Çok cazip bir anlatım dünyası keşfettim, Teneke tam aradığım eserdi. Kemal, 50'lerin Anadolu'sunda, halkın sağlığını umursamayarak pirinç yetiştiren ağalar ile köylüler arasındaki kavgayı anlatıyordu." Genelde evrensel temaları işleyen Vacchi, ilk kez epik bir temayı işlediğini söyledi. Ünlü İtalyan yönetmen Ermanno Olmi'nin Yaşar Kemal hayranlığı ise yeni değil. "Takunyalar Ağacı" adlı filmi ile 1978'de Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye alan Olmi, Yaşar Kemal'in eserlerinden etkilenmiş bir yönetmen. Daha önce de Ermanno Olmi'nin "Silah Zanaatı" ve "Yüz Çivi" filmlerinin müziklerini yapan besteci Fabio Vacchi, heykeltıraş Arnaldo Pomodoro'nun projeye katılmasını da şöyle anlattı: "Olmi, Pomodoro'ya hikâyeyi anlatırken bu bir toprak, su ve gök hikâyesi dedi." Operayı yönetecek olan orkestra şefi Roberto Abbado ise "Operada altı farklı psikolojinin çizdiği 6 karakter var" diye konuştu.
Haberin fotoğrafları