kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Eylül 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İngiltere'de şap hastalığı yayılıyor

Yeni Haber
İngiltere'nin Surrey bölgesindeki bir çiftlikte bulunan hayvanlarda da şap hastalığı tespit edildiği açıklandı.

Londra'nın güneyindeki Surrey bölgesinde iki ayrı çiftlikte tespit edilen şap hastalığının, bu iki çiftliğin çevresinde oluşturulan kontrol bölgesi içindeki üçüncü çiftlikte de bulunmasının ardından çiftlikteki bütün hayvanların itlaf edildiği bildirildi.

Çevre, Gıda ve Tarım Bakanlığı sözcüsü, çiftlikte ve bölgedeki diğer çiftliklerde ileri testler yapılmasına devam edileceğini belirtti.

Aberdeen Üniversitesi Mikrobiyoloji Kürsüsü profesörlerinden Hugh Pennington, ortaya çıkan ilk salgının ardından, farklı virüse bağlı olarak gelişecek ikinci bir salgının ortaya çıkması ihtimalini değerlendirirken, böyle bir olayın hastalığın ortadan kaldırılması çabalarına darbe vuracağını söyledi.

Prof. Pennington, "Tam geçti derken hastalık farklı bir koldan yeniden yayılırsa işlerimiz zorlaşır" dedi.

Surrey bölgesindeki çiftliklerin sahipleri adına yapılan açıklamada da hayvanlarını itlaf etmek zorunda kalmalarının kendilerini "çökerttiği" ifade edildi ve virüsün yeniden ortaya çıkmasının korku verici olduğu belirtildi. Çiftlik sahipleri, hükümetten etkili önlem alınmasını istedi.

Bu arada, ülke genelinde canlı hayvan nakline yeniden kısıtlamalar getirilirken, Yorkshire bölgesindeki en büyük canlı hayvan açık artırması iptal edildi. Açık artırma, bölgedeki 500 çiftliğin sahiplerinin katılımı ve bir günde 2 milyon sterlinlik satış yapılması nedeniyle önemli bir ekonomik etkinlik olarak kabul ediliyor.

AA