kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Eylül 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Partiler ramazan yardımı yarışında

Hülya KARABAĞLI Uğur BECERİKLİ / ANKARA
AKP milletvekili çıkaramadığı Tunceli de dahil, bütün illerde yardım yapıyor. CHP yönetimi, "yoksula yardım edin ama bunu gizli yapın" talimatı verdi. MHP şehit ailelerine öncelik verdi..
Günlük siyaset içinde birbirlerini acımasızca eleştiren iktidar ve muhalefet partileri, ramazan ayında yoksula yardım konusunda adeta yarışıyor. AKP milletvekili çıkaramadığı Tunceli de dahil, bütün illerde yardım yapıyor. CHP yönetimi, CHP'li belediyelere ve örgütlere "yoksula yardım edin ama bunu gizli yapın" talimatı verdi. MHP ise yardımlarda şehit ailelerine öncelik veriyor.

81 ilde yardım
AKP
ramazan boyunca yapılacak gıda yardımlarının dağıtımına birinci gün başladı. Milletvekili çıkarılmayan Tunceli de dahil olmak üzere 81 ilde il ve ilçe yönetimi tarafından yardım yapılıyor. Organizasyonu ise Fatma Şahin'in başkanlığındaki Kadın Kolları ve Sosyal İşler Başkanlığı yürütüyor. Yardımın alt yapısını "mahalle temsilcileri" oluşturuyor. Gıda yardımı yapılmadan önce aileler belirleniyor. Gıda yardımının dağıtımına bakan ve milletvekili eşleri ile parti yöneticileri de zaman zaman katılıyor. Tüm bunlar, medyadan gizli yapılıyor. Aileye "sıcak yemek" lerle birlikte özellikle çocuklar için çikolata da veriliyor. Kuru gıdalarla dolu koliler 200 YTL'den aza mal olmuyor. AKP Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin, "Seçim bölgesindeki tüm milletvekili eşleri programa katılıyor. Meclis açıldıktan sonra, aynı program devam edecek. Çünkü, katılacakları programın takvimini kendileri belirliyorlar. Milletvekili ve bakan eşlerini zorlayacak bir program yok. İstedikleri zaman kendileri için en uygun hangi gün ise ona katılacaklar" dedi. Şahin, bakan ve milletvekili eşlerinin AKP programa katılması ile ilgili olarak da "Bir bakan eşi, yoksul sofrasında iftarını açtığında, yoksullukla empati yapıyor. Kendi gözünden dünyayı görmüyor. Yoksul sofrasından bakıyor. Bu, hepimize hayatımız boyunca unutulmayacak dersler veriyor" dedi.

Reklamsız yardım
CHP
yönetimi, CHP'li belediyelere ramazan ayı boyunca yoksullara yapılacak yardımı gizli tutmaları talimatı verdi. Ramazan ayında yardıma muhtaç insanlara gıda ve kıyafet yardımı yapılmasını isteyen CHP yönetimi, belediye başkanlarına "Yardımlarınızı davul zurna eşliğinde yapmayın" uyarısında bulundu. CHP'nin kalesi olarak bilinen ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "istiyorum" dediği Çankaya Belediyesi, ramazan ayı boyunca 40 bin aileye gıda ve kıyafet yardımı yapacak. Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz, "Yoksul ailelere kıyafetler vereceğiz. İnsanlara gıda yardımında bulunacağız. Ama bunu kameraların eşliğinde yapmayacağız" dedi. CHP'li Antalya Muratpaşa Belediyesi de 15 bin aileye sıcak yemek verecek. Belediye, sıcak yemek servisini kurduğu ekipler aracılığı ile evlere kadar giderek yapıyor. CHP'li Muğla Belediyesi ise uyarıya rağmen ramazan çadırı kurdu. Günde ortalama bin vatandaşa hizmet verilecek, evlere de yemek götürülecek.

Önce şehit aileleri
MHP
ramazan ayı çalışmalarında önceliği şehit ailelerine verdi. İlk etapta tespit edilen 80 şehit ailesine ziyarete gidilerek onlarla iftar yapılacak. Ramazan programlarını ağırlıklı olarak Kadın Kolları Başkanlığı yürütüyor. Genel Merkez'in tespit ettiği 80 şehit ailesi yanında, il ve ilçe teşkilatlarına da kendi bölgelerinde bulunan başta şehit aileleri olmak üzere tüm mağdur ve yardıma muhtaçların ziyaret edilmesi talimatı verildi. Partililerden yapacakları gıda ve maddi yardımları da "gizli yapmaları" istendi. Kadın Kolları Başkanı Hediye Akdere, ramazanla ilgili çalışmalarını şöyle anlattı: "Gruplara bölünüyor ve mümkün olduğu kadar her akşam bir başka şehit ailesinin evinde iftar açmaya çalışıyoruz. Amacımız bu kutsal ayda onları yalnız bırakmamak. Ziyaretlerimizde Başbakanlık Divanı'ndan isimler de olacak. Şehit aileleri, kadın kolları ve teşkilatlar olarak Genel Merkez'de bir de toplu iftarda buluşacağız."