kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Eylül 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat

Fırat: Anayasada ideoloji olmaz

ERSAN ATAR
Sivil Anayasa Komisyonu Sapanca'daki çalışmalarını tamamladı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Fırat, taslağın her türlü ideolojiden uzak hazırlandığını söyledi..
Sivil Anayasa Komisyonu Sapanca'daki çalışmalarını tamamladı. Komisyon, kamuoyunda en çok tartışılan türban konusunda tercihini yapmak üzere Başbakan Erdoğan'a 6 seçenek sundu. Komisyon bilim adamlarının hazırladığı iki alternatife dört yenisini daha ekledi. Eklenen alternatiflerde üniversitelerde giyilecek kılık kıyafetin devrim kanunlarına aykırı olmaması ve örf adetleri de içeren sosyal gerçeklikle ters düşmemesi kriter olarak yer aldı. Komisyon böylelikle sarık, şalvar, çarşaf ve cübbe gibi devrim kanunlarına aykırı kıyafetlerin yanı sıra bikini, mayo veya çok kısa etek gibi kıyafetlerle de üniversitelere girişi engelleyen öneriler sıralamış oldu.

'TASLAK ARTIK BİZİM'
AK Parti'nin Sapanca Richmond Otel'de üç gün süren anayasa kampında çalışmaların tamamlanmasından sonra açıklama yapan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, "Artık ortaya çıkan taslak bizim taslağımızdır" dedi ve bu aşamadan sonra arkasında durabileceklerini söyledi. Fırat, taslakta Kemalizm ideolojisinin izlerinin bulunup bulunmadığı yönündeki soru üzerine şöyle dedi: "Anayasalarda hiçbir ideoloji olmaması gerekir, anayasaların nötr olması lazım. Çünkü belli bir siyasi partinin ilelebet iktidarda olmasına göre anayasalar düzenlenemez. Bugün liberal bir parti iktidardır, yarın sosyalist bir parti. Siz eğer ekonomik görüşünüzü, sosyal görüşünüzü o anayasaya aktarmış olursanız, o anayasa sizin siyasi partinin anayasası olur. O bakımdan anayasanın ideolojilerden arınmış olması gerekir." Fırat, 1982 Anayasası'nın olağanüstü bir dönemde hazırladığını, toplumsal bir ihtiyaç olan yeni bir anayasanın öncülüğünü yaptıklarını söyledi. Taslağın, önümüzdeki hafta içinde son şeklini alacağını ve kendisi veya Başbakan Erdoğan tarafından açıklanabileceğini söyleyen Fırat kamuoyundaki "AK Parti Anayasası" eleştirilerine şu yanıtı verdi: "Bireyi odağa alan, özgürlükçü, demokrasiyi derinleştirecek, hukuk devletini yapılaştıracak sivil bir anayasa oluşturduk. Ancak sivil anayasayı sivil kelimesini sivil giyinmiş olan insanların yapmış olduğu bir anayasa olarak algılamak mümkün değil. Sivilin bilimsel karşılığı uygar demektir. Yani uygar bir anayasa diyoruz biz." Fırat, taslağa son şekli verildikten sonra tüm kesimlerinin eleştirilerinin dikkate alınacağını belirtirken "Özgürlükleri daraltacak, demokratik yaşantıyı ortadan kaldıracak, hukuk devletini sakatlayacak taleplere kapalıyız" şeklinde konuştu.