kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Eylül 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Ali Bardakoğlu

Diyanet, seçmeli din dersine karşı çıkıyor

Nergis DEMİRKAYA
Anayasa değişikliği ile zorunlu din dersinin seçmeli hale dönüştürülmesi önerisine ilahiyatçılar karşı çıktı. Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu ve eski Diyanet İşleri Başkanı Tayyar Altıkulaç, "Din dersi kalsın, içeriği değişsin" dedi. Bilim kurulunca hazırlanan anayasa taslağında zorunlu din dersi yerine "isteğe bağlı din eğitimi" veya "dersi almak istemeyen çocuklar için muafiyet" öneriliyor. İlahiyatçıların görüşleri şöyle:

* Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu: Kaldırma veya seçmeli hale getirme yerine 'değiştirelim'. Yanlışlar varsa yanlışları düzeltelim. İçeriğini tartışalım. Gerekirse ismini değiştirelim. Ama çocuklara dini, milli, manevi ve insani değerleri mutlaka vermeliyiz. Zorunluluktan çıkarılması toplumun geleceği açısından fevkalade yanlış olur.

* Eski Diyanet İşleri Başkanı Tayyar Altıkulaç: Din eğitimi ve öğretimi birbirinden farklı. Bu ülkede, toplumda yetişen çocuğun ailesini, dini inanışını tanıması, 'din nedir?', 'toplumdaki insanlar neye inanıyor?', 'Sünnilik- Alevilik nedir?' bu konuları kültür olarak almasında hiçbir sakınca olamaz, bunun Anayasa ve laiklikle çelişen yönleri de yok. Ancak uygulamada isteğe bağlı din eğitimi yapılmadığı için ders biraz amacından saptırılmış, kısmen din eğitimine dönüştürülmüş durumda. Din öğretimi zorunlu devam etmeli, ancak Milli Eğitim Bakanlığı ayrıca isteyen velilerin çocuklarına istedikleri yönde 'din eğitimi' vermeli.