kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Joost Roojimans (Otel sahibi, 11 yıldır Türkiye’de yaşıyor)

'Ayıya 'dayı' demek gerekiyor'

Hollandalı Roojimans ilk kez 11 yıl önce gelmiş Türkiye'ye. İki yıl İzmir'de tekstil işi yaptıktan sonra da İstanbul'a taşınmış. Şimdi Beyoğlu'nda bir otel yaptırıyor ve hayatının sonuna kadar İstanbul'da yaşamak istiyor. En çok bürokrasiyi anlamakta güçlük çekiyor.

* İstanbul mükemmel bir şehir. Özellikle insanlar çok arkadaş canlısı. Yardım edebilmek için ellerinden geleni yapıyorlar, Türk insanı kimseye 'Hayır,' demiyor.

* En büyük sorun bürokraside. Kurallar çok iyi işlemiyor. Herkese aynı kural da geçerli olmuyor. Bazı işlerinizin hallolması için, devlette tanıdıklarınızın olması gerekiyor. Bunun için ayıya 'dayı,' demek gerekebiliyor.

* Son beş yıldır Türkiye'de yaşanan ilerleme göz ardı edilmemeli. AKP'yi eleştirmeden önce yaptıkları işlere bakmak gerekiyor. Tek partili sistem, işlerin çok daha kolay ve çabuk yapılmasını sağlıyor. Bundan önceki 20 yıl, çok partili sistemle hiçbir yere gelinemediğini gördük.

* AKP hükümeti tutucu olmakla, eleştiriliyor. Ayrıca Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşinin başörtüsü takması da bazılarını rahatsız ediyor. Avrupa'da da birçok muhafazakâr parti başta ama oralarda bu durum sorun yaratmıyor.

* Bence en büyük problem asgari ücretler. Kim 400 YTL ile geçinebilir ki! Kiralar son iki yıldır çok yükseldi. Devlet eğitime ve fakirliği azaltmak için biraz daha bütçe ayırmalı.