kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Richard Laniepce (Müzisyen, altı yıldır Türkiye’de yaşıyor)

'Erdoğan'daki değişim kıyafetlerine bile yansıdı'

Laniepce, aslen Fransız. İlk kez altı yıl evvel geldiği Türkiye'ye hayran kalınca yerleşmeye karar vermiş. Mesleği müzisyenlik. Kaval ve saksafon çalarak hayatını kazanıyor. Müzisyenlerin sosyal güvencesi olmadığını söyleyen Laniepce, yeni hükümete "Ekolojiyi artık gündeminize alın," diye sesleniyor.

* Türkiye'de hiçbir şey siyah ya da beyaz gibi net değil. Her şey gri; bu da hayatı zorlaştırıyor. Kanunlar çok açık değil, nerede ne yapmak gerektiğini anlamak gerçekten güç.

* Yabancı bir öğrenci olsam belki işim daha kolay olurdu. Ama ben müzisyenim, üstelik Türk halk müziğine ilgi duyuyorum. Yani yurtdışıyla da bir ilgim yok. Ve maalesef Türkiye'de müzisyenlerin sosyal güvenceleri yok denecek kadar az.

* Politikaya merak duyuyorum ve özellikle CHP'yi yakından izliyorum. Ama CHP'yi halktan kopuk buluyorum. Atatürk zamanından bu yana Türkiye'de ve dünyada çok şey değişmiş. AKP tutucu ama bir o kadar da yeniliğe açık. CHP zamanın gerisinde kalırken, onlar güne ayak uydurmayı başardılar. Recep Tayyip Erdoğan'ın giydiği kıyafetler bile değişti. Son iki yıldır daha kaliteli ve güzel giyiniyor.

* Türk siyasetinde en büyük problem güçlü bir sol partinin olmaması. CHP, geçtiğimiz dönem hiç muhalefet yapmadı. Çok pasif kaldı. İletişim konusunda da sanki insanlara çok uzaklar.

* AKP'nin eskiden arası sadece alt sınıfla iyiydi. Şimdi Beyaz Türkler de onlara oy verdi. Anayasayı değiştiremeyeceklerini biliyorlar. Bence bu yüzden kendilerini değiştirdiler ve günümüze adapte oldular.

* Deniz Baykal artık değişmeli, CHP derhal kendi içinde değişikliklere gitmeli.

* Yeni hükümet eğitime daha fazla para ayırsın artık. İnsanların sosyal güvenceleri de artmalı. Fakirseniz, burada yaşam çok zor. Hastanede bir doktor bile bulamıyorsunuz. Ekoloji de artık tüm dünyanın gündeminde, mutlaka bu konuya da ağırlık verilmeli.