kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
David O’Brien (Gazeteci, 19 yıldır Türkiye’de yaşıyor)

'Biri gecekonduların yapımını durdurmalı'

İngiltere'den sıkılan O'Brien, 1988 yılında İngilizce öğretmeni olarak bir yıllığına İstanbul'a yerleşmeye karar vermiş. Ancak bu kararını uygulayamamış ve İstanbul'dan ayrılamamış. Tam 19 yıldır Türkiye'de yaşıyor ve gazetecilik yapıyor. Dönem dönem Financial Times'a da haber hazırlayan O'Brien'ın en büyük şikâyeti yolsuzluk.

* İstanbul'da yaşam kolay ama kanunları çözmek gerçekten de zor. Bürokrasiyle problem yaşıyorum. İstanbul'da yaşadığım apartmanda yöneticiyim. İngiltere'de olsa bu iş çok kolay. Ama burada kanunlar var, fakat uygulayan maalesef yok. Bu değişmeli.

* Her yerde kaçak katlar ve gece kondular var, olmaya da devam ediyor. Biri lütfen artık bunlara 'Dur,' desin. - Bugüne kadar gördüğüm en şanslı hükümet AKP oldu. 2001 krizinin ardından IMF yeni bir program uyguladı ve ülke kalkınmaya başladı. AKP'de tam bu sırada iktidara geldi. Türk haklı seçimlerde oy verirken ekonomiye bakar. Baktı son dört yıldır ekonomi iyi; tekrar AKP'yi hükümete getirdi.

* Cumhuriyet mitingleri düzenlendi ve milyonlar katıldı. Ama emimin o katılanlar arasından yüzde 20'si AKP'ye oy verdi.

* Türkiye'de sol parti eksikliği hissediliyor. Diğer partiler çok pasif, organizasyon eksikliği yaşıyorlar.

* Başörtüsü olayı da çok uzadı. Bu kişisel bir şey; bırakın kim ne giymek istiyorsa giysin, diğerlerine de zorunlu yapmadıkları sürece korkacak bir şey yok.

* İngiltere'de de 10 yıl önce liberaller kazandığında muhafazakârlar paniklemişti ama korkulacak bir şey olmadığını hep beraber gördük.

* Siyasi partiler hakkında konuşurken şikâyet etmek çok kolay. Örneğin AKP de daha iyi olabilir. En büyük problem yolsuzluk. Hâlâ çözülmemiş bir Susurluk olayı var. Daha açık bir siyaset görmek istiyorum, dokunulmazlıkların kaldırılması şart.

* 12 yıl önce ramazanda Erzurum'daydım. Karnım aç, lokantalar kapalı. Bakkaldan yemek alıyordum ama adam bana "Yiyeceksin sen bunları, yemek yasak," diyerek satmadı. Ama artık kimse karışmıyor. Konya'da ramazanda bira bile içtim. Liberal bir ülke burası.