kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Filosunda bine yakın uçak bulunan ILFC'nin patronu Steven Udvar Hazy, yurtdışı gezilerini genellikle kendi kullandığı özel jetiyle gerçekleştiriyor.

Havacılık dünyasının megastarı

GÜNTAY ŞİMŞEK
GÜNTAY ŞİMŞEK
Yüz elli bin dolar sermaye ile kurduğu leasing şirketi ILFC'yi, 30 yılda bin uçaklık filoya sahip bir deve dönüştüren Steven Udvar Hazy İstanbul'daydı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Havacılık dünyasının megastarı
Geçen hafta sonu havacılık sektörünün megastarı olarak bilinen dünyanın en büyük uçak kiralama şirketi International Lease Finance Corporation'ın (ILFC) Başkanı Steven Udvar Hazy ile Ali Sabancı'nın, katkılarıyla bir akşam geçirme fırsatım oldu. Ali Sabancı'nın evinde Hazy onuruna verdiği yemeğe, ILFC Başkan Yardımcısı Alex Katibi ve Türk sivil havacılığına yön veren önde gelen isimler katıldı. Ali-Vuslat Doğan Sabancı ve Emine Kamışlı'nın ev sahipliğinde yapılan yemeğe, ismi Türk Hava Yolları (THY) ile özdeşleşen Cem Kozlu, THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, Onur Air'den Yönetim Kurulu Başkanı Cankut Bagana, Başkan Yardımcısı ve Genel Müdür Şahabettin Bolukçu, İcra Kurulu Üyesi Hayrettin Hasançebi, Gözen Group'dan Mekin Gözen ve İzzet Tükenmez, Pegasus Hava Yolları Genel Müdürü Sertaç Haybat, İzAir Genel Müdürü Gürol Yüksel ve Türkiye'nin havacılık meselelerine yakın ilgi gösteren gazeteci olarak bendeniz davetliydim.

HAVACILIĞA ÂŞIK
Güzel organize edilmiş gecede Ali Sabancı'nın enerjikliği ve kıvrak zekâsı her an hissediliyordu. Yemeğin kahramanı olan, 3.2 milyar dolarlık servetiyle Forbes dergisinin milyarderler listesinde 273. sırada yer alan Steven Udvar Hazy'nin hayat hikâyesi gerçekten ilginç. Hobi olarak girdiği sektörde, 30 yıl gibi kısa bir sürede dünya devi bir şirket ortaya çıkaran bu işadamını bu vesileyle daha yakından tanıtma gereği duydum. Uçak üreticileri üzerinde, havacılık sektöründe başka hiç kimse Hazy kadar etkili değildir. Hazy, Airbus ve Boeing'e uçağın tasarımından menziline kadar istediği değişiklikleri kabul ettirebilecek kadar güçlü, havacılık müzesine 65 milyon dolar bağışlayacak kadar da havacılığa âşık birisi. Bir Macar göçmeni olan Steven Udvar Hazy, 1946 yılında Budapeşte'de dünyaya geldi. Sovyetler Birliği'nin Macaristan'ı işgali sonrası 1958 yılında ailesiyle birlikte New York'a yerleşti. Babası hastalığından dolayı çalışamadığı için annesinin tekstil sektöründen kazandığı haftalık 65 dolarla geçinmek zorunda kaldı. Udvar Hazy'nin uçaklara olan tutkusu ise daha küçük yaşlarda başladı. Okul çıkışında o zamanki ismi Idlewild olan şimdiki John F. Kennedy Havalimanı'na gelerek, hayranlıkla buradaki uçakları izlermiş. Uçak hangarlarına gider, kendini pilotların yerine koyup kontrol kulesi ile hayali konuşmalar yapar, bir yandan da defterine uçak resimleri çizermiş.

O BİR KAPTAN PİLOT
Hazy, altı yaşına geldiğinde ailesi ile birlikte Los Angeles'a taşındı ve Kaliforniya Üniversitesi (UCLA) ile de o zaman tanıştı. 1966 yılında henüz üniversiteden mezun olmadan önce havayollarına uçuş rotaları, filo yapılanması gibi konularda hizmet veren Airlines Systems Research Consultants şirketini kurdu. Şirketin ilk müşterileri ise İrlandalı Aer Lingus ile Air New Zealand oldu. Aer Lingus'a filosundaki uçakları daha etkin nasıl kullanabileceği konusunda yol gösteren Hazy'nin sektördeki ilk kazancı, Aer Lingus tarafından verilen 4 bin dolarlık çekti. 1968 yılında üniversiteden mezun olan Hazy, ekonomi ve uluslararası ilişkiler üzerine hatırı sayılır bir çevre yapmıştı. Pervaneli uçaklardan jet uçaklarına geçiş döneminin yaşandığı yıllarda Steven Hazy henüz 20'li yaşlarında genç bir delikanlıydı. 1973 yılına gelindiğinde Leslie ve Lou Gonda ile birlikte Interlease Group Inc. şirketini kurdu. Üçlünün 150 bin dolarlık sermaye ile kurduğu şirket, bugün dünyanın en büyük lease şirketlerinden biri haline geldi. 1977 yılında çift motorlu ticari uçak pilot lisansı alan Hazy, 5 bini jetlerde olmak üzere 6 bin saat uçuş gerçekleştirdi. Gulfstream, Learjet ve Citation iş jetlerini kullanabilen Hazy, halihazırda kendi kullandığı Gulstream jetinde kaptan pilot olarak uçuyor.