kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Anadolubank Genel Müdürü Gökhan Günay

'ABD, Kasım 2008'den önce resesyona asla izin vermez'

FURKAN ALP
Anadolubank Genel Müdürü Günay, ABD hükümetinin Kasım 2008'de yapılacak başkanlık seçiminden önce resesyona izin vermeyeceğini söyledi..
İLİŞKİLİ HABERLER
'ABD, Kasım 2008'den önce resesyona asla izin vermez'
Anadolubank Genel Müdürü Gökhan Günay, Türkiye açısından sorunlu geçmesi beklenilen 2007 yılının ilk üç çeyreğinin olumlu geçtiğini belirterek, "Türkiye açısından korkulan olmadı" dedi. Ekonominin ne kadar öngörülebilir olursa, bankaların da o kadar rahat çalışacağını kaydeden Günay, düşük faizli dönemin başlaması ile bankacılık sisteminin daha da derinleşeceğini ifade etti. Dünya piyasalarını etkileyen likidite krizinin son bulduğuna inanmadığını belirten Günay, dünya likiditesinin artık eskisi gibi bol olmayacağını ve yatırım kalitesinin artacağını dile getirdi. Yaşanan dalgalanmanın etkisini ancak 2008 yılından itibaren görmeye başlayacağımızı ifade eden Anadolubank Genel Müdürü, global ekonominin lokomotifi olarak tanımlanan ABD ekonomisine ilişkin olarak ise şunları söyledi: "ABD ekonomisinde yaşavaşlama riski bulunuyor. Ancak 2008 Kasım ayında başkanlık seçimine gidecek olan ülkede resesyon ihtimalinin ABD hükümetinin aldığı tedbirler ile bertaraf edileceğini düşünüyorum."

RUSYA ARAYI AÇTI
Günay, cari açığın Türkiye'nin en temel sorunlarından biri olduğuna işaret ederek, artık gelişmekte olan ülkeler arasında bile cari açığı olan ve olmayan ayrımı yapıldığını anımsatarak, "Brezilya ve Rusya son 4 yıldır dünyanın en büyük ham madde sağlayıcıları. Cari açığı fazla olan ülkelerden cari fazla veren hatta dış borç veren ülke konumuna geldiler. Türkiye'den bu anlamda koptular. Biz ise kısa dönemde cari açığı finanse edebiliriz. 2001 yılından önceki Türkiye ile mevcut şartları karşılaştırdığınızda büyük bir fark var. İyileştirmeler ve reformlar Türkiye'nin lehine oldu ve bunun etkileri finansal piyasalarda görüldü. Ancak sıcak paranın gelmesi için sadece faizin yüksek olması yeterli değil." Türkiye'nin içinde bulunduğu durumun gelişmekte olan ülkelere göre hâlâ çok hassas olduğuna dikkat çeken Günay, faizleri düşürmede çok zorlanıldığını, Merkez Bankası'nın tam faizleri düşürmeye hazırlanırken temmuz ve ağustos aylarında piyasalarda yaşanan dalgalanmanın ortaya çıktığını belirtti. Günay, önümüzdeki dönemde aşırı bir faiz indirimi beklememek gerektiğini kaydederek, Merkez Bankası'nın piyasa oyuncularının faizlerin düşeceğine inandığını ve buna göre hareketlerini tayin ettiğini görmek isteyeceğini söyledi. Bankacılık sektöründe yabancıların payının çok büyüdüğünü ifade eden Günay, bankacılık alanında hâlâ alınacak çok yol olduğuna inandığını da kaydetti.

PARİTEM DÜNYAYA AÇILIYOR
Günay, internet üzerinden dünyadaki bir çok para birimi alım satımını sağlayan Paritem Projesi'ni çok yakın zamanda dünyaya pazarlamaya hazırlandıklarını açıklayarak, "Dünyada bir ilk olan Paritem Projesi'ni dünyaya taşıyacağız" dedi. Günay, yatırımcıların en az 4 bin dolar ile işlem yapabileceklerini de sözlerine ekledi.
Haberin fotoğrafları