kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Varyap CEO'su Erdinç Varlıbaş, "Maliyetler yükseldiği için konuta yüzde 10 civarında zam geleceğini düşünüyorum" dedi.

100 milyon dolar yatırımla 2008'de enerjiye el atacak

MENEKŞE ATASELİM
1980'den beri taahhüt işi yapan Varyap, enerji sektörüne girme kararı aldı. Varyap CEO'su Varlıbaş, "4 veya 5 hidroelektrik santrali için 100 milyon dolarlık yatırım düşünüyoruz" dedi..
İstanbul Ataşehir ve Bahçeşehir'de inşa edilen Uphill Court projeleriyle gündeme gelen Varlıbaşlar Grubu'nun inşaat şirketi Varyap, enerji sektörüne yatırım kararı aldı. 100 milyon dolarlık bir bütçe ile hidroelektrik santralleri kurmayı planlayan Varyap'ın CEO'su Erdinç Varlıbaş, 10-15 megavat kapasiteli 4 veya 5 santral için ilk adımın 2008 yılında atılacağını söyledi. Varyap, aynı yıl Ytong ortaklığı ile Trabzon Yomra'da bir de gaz beton fabrikası açacak. Varlıbaş, sorularımızı şöyle yanıtladı:

2 BİN KONUT HEDEFİ

* Uphill Court sizin ilk konut projenizdi ve artık teslimlere başlandı. Yeni projeler üzerinde çalışıyor musunuz?
2007 sonuna yetişeceğini düşündüğümüz birkaç konut projesi var. Bunlardan biri Kurtköy'de 45 bin metrekarelik arazide inşa edilecek; orta ve orta üstü gelir grubu için. Bodrum'da da daha üst segmente yönelik iki projemiz olacak. 2008'de başlayacak projeler de var. Şu anda yer arayışlarımız sürüyor.

* 2008'e kaç yeni konutla gireceksiniz? Gelecek yıl içinde 1.000 konutun inşasına başlamamız kesin. Yeni görüşülen yerlerden de bir o kadar konut çıkar. 2 bin konut düşünüyoruz. Bizim senelik hedefimiz de zaten bin 500 - 2 bin konut.

* Alışveriş merkezi veya farklı sektörler gibi yeni alanlara kayacak mısınız? Pendik'te ruhsatı alınan bir alışveriş merkezi projemiz var. Onun da inşası başlamak üzere. Ancak biz daha da farklı alanlara yöneliyoruz. Enerji bunlardan bir tanesi. Biz gayrimenkulün yanında 1980'den beri taahhüt işi yapan bir firmayız. Bugüne kadar 4 milyon metrekare civarında taahhüt işi yaptık ve enerji nakil hattından atık su arıtma tesisine kadar çok çeşitli alanlarda tecrübelerimiz var. Planımız, bu tecrübe ile yola çıkarak hidroelektrik santralleri kurmak. İlkinin 2008 yılında hayata geçmesini öngörüyoruz.

ERZURUM VE TRABZON

* Santrallerin yeri, kapasitesi ve yatırım tutarı hakkında bilgi verir misiniz?
Hedefimiz ilk etapta 10-15 megavat arası 4 veya 5 santral kurmak. Bu konuda izin ve yer araştırmalarımız sürüyor. Gerekli izinlerin alındığı yerlerle de ilgiliyiz. Örneğin, Erzurum'da iki santral var. Biri 20, biri 10 megavatlık. Bir de Trabzon'da 15 megavatlık santral var. Bunları düşünüyoruz. Toplam yatırım miktarı için de şu anda 100 milyon dolardan söz edilebilir.

*2005'te Uphill Court satışa çıktığında ön satışlar projenin maliyetini 2 haftada çıkarmıştı. Bu şimdi imkânsız.

*Yurtdışında proje yaparız. Fakat öncelikli olan Türkiye. Romanya ve Bulgaristan pazarlarına bakacağız.

*Yabancı yatırım fonları ortak olmak istiyor. Ancak henüz anlaşma yok. UBS de bunlardan biri.