kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Tüketici, tezgahtaki balığın şeceresini künyeden öğrenecek!

Türkiye'de ilk defa tüketici aldığı balığın kaç aylık olduğu, neyle beslendiği gibi bilgileri üzerindeki barkod numarası sayesinde anında öğrenebilecek..
İLİŞKİLİ HABERLER
Tüketici, tezgahtaki balığın şeceresini künyeden öğrenecek!
Türkiye'de ilk defa, tüketici aldığı balığın neyle beslendiğinden, kaç aylık olduğuna kadar her türlü bilgiye ulaşabilecek. Balığın üzerindeki barkod numarası internetten tüm özellikleri öğrenmek için anahtar olacak. Daha önce kuş gribinin ardından tüketicinin güvenini kazanmak isteyen tavukçuluk sektöründe uygulanan ürün izleme sistemini balıkçılıkta başlatan Adnan Bulak, ABT Tekstil'in sahibi. Tekstilde artan Çin baskısının etkilerini dağıtmak için başka iş alanları araştıran Bulak, 3 yıl önce 2.5 milyon Euro'luk yatırımla Bodrum Milas'ta balık üretim çiftliği kurdu. 'Balığı hallerdeki hijyenik olmayan ortamlardan kurtarmak gerek' fikrinden yola çıkan Bulak, ilk balık marketini geçen hafta İstanbul Avcılar'da açtı.

YUNAN BALIKÇILAR GELECEK
Bulak, her balığın üzerinde bulunan barkod numarası ile internet üzerinden balığın hangi ortamda yetiştiği, nelerle beslendiği, kaç aylık olduğu gibi pek çok bilgiye ulaşılabilen sistemi ramazan ayı sonunda başlatacak. "Yunanistan gibi bu işin piri pazarlarda balık satışı böyle yapılıyor" diyen Bulak'a göre, zaten onlar da birkaç yıl içinde Türkiye pazarına bu tür marketlerle girecekler. Çünkü Türkiye'de bu talebe cevap veren bir muadil yer yok.

3 MARKET DAHA YOLDA
Kendilerine ait balık çiftliklerinin yıllık 2 bin ton kapasiteli olduğunu söyleyen Bulak, gelecek planlarını şöyle anlatıyor: "Yıl sonuna kadar en az 3 balık market daha açacağız. Şu an Boğaz'da, Anadolu yakasında ve alışveriş merkezlerinde yer bakıyoruz. Marketlerde sadece balık yok, deniz ürünleri ve başka yan ürünler de var. Hedefimiz temiz bir ortamda, pişirmeye hazır balık satmak. Biz ete düşkün bir toplumuz, ama balığın hem sağlık açısından hem de ekonomik açıdan hak ettiği yere gelmesi için çalışıyoruz."