kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Yatırımcı Bernanke'ye umut bağladı, kendi faiz indirimini yaptı

YAVUZ BARLAS
18 Eylül'deki kritik Fed faiz zirvesi öncesinde 10 yıllık ABD tahvilleri % 5'lerden % 4.44'e geriledi. Yani yatırımcı hem faiz indirimine inandı hem de bu oranlardan ABD tahvili alıp güvenli limana sığınarak 2 ayda faizi düşürdü..
İLİŞKİLİ HABERLER
Yatırımcı Bernanke'ye umut bağladı, kendi faiz indirimini yaptı
Dünya piyasalarının gözü kulağı 18 Eylül'deki ABD Merkez Bankası faiz toplantısına çevrildi. Konut finansmanı sistemindeki krizin ABD'den Avrupa'ya sıçramasının ardından yatırımcıların en büyük korkusu ekonominin durgunluğa girmesi. ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke'nin aklındaki en büyük soru işareti ise şu: "Faizleri indirirsem durgunluğa önlem almış olurum ama ya enflasyon ne olacak?" ABD'de yatırımcıların büyük çoğunluğu Fed'in faiz indirimine gideceğini umuyor. Nitekim bu beklenti ABD'nin 10 yıllık tahvillerine de yansımış durumda. Dalgalanmanın başladığı 23 Temmuz'da yüzde 5.05 olan tahvil faizleri bugün 0.61 puan düşüşle yüzde 4.44'e kadar geriledi. Yani yatırımcı hem faiz indirimine inandı hem de bu oranlardan tahvil alıp düşüşe oynadı. Aslında yatırımcı kendi faiz indirimini çoktan yaptı. Şimdi de yatırımcı ABD Merkez Bankası'nın kendisini takip etmesini bekliyor.

1998 İLE 2007'NİN FARKI VAR

Bugün mortgage fonlarının batışı ile patlak veren kriz ile ilgili en deneyimli aktör ise ABD eski Merkez Bankası Başkanı Alan Greenspan. 1998'de Rusya'nın borçlarını ödeyememesi sonucu başlayan kriz, Long Term Capital Management hedge fonunun batışı ile sona erdi. Fed o dönem piyasaya 3 milyar dolar enjekte etti ve hızla faizleri indirmeye başladı. Ekim 1998'de Fed yüzde 5.50 olan faizini 1998 sonunda 4.75'e düşürmüştü. İşte Greenspan'ın bu hamlesinin ardından borsalarda ralli rüzgarı esmiş ve piyasalar normalleşme eğilimine girmişti. Ancak o dönem ABD enflasyonu sadece yüzde 1.6'ydı ve yükseliş trendi de yoktu. Şimdi ise 2004 yılından bu yana ABD'de enflasyonda artış sürüyor. 2007 Ağustos ayı itibariyle yıllık tüketici enflasyonu yüzde 3.58'e ulaşmış durumda. İşte bu tablo piyasaların ve siyasi otoritenin baskısı altında kalan Fed Başkanı Ben Bernanke'yi zorluyor.