kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Mardin şimdi de tekstilcilerin platosu oldu

SİNAN ÖZEDİNCİK
Televizyon dizileri ile yıldızı parlayan Mardin, tekstilcilerin de dikkatini çekti. Machka, yeni sezon katalog çekimini 20 bin Euro harcayarak Mardin'de gerçekleştirdi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Mardin şimdi de tekstilcilerin platosu oldu
Her şey televizyon dizilerinin doğudaki bazı şehirleri çekimlerde plato olarak kullanması ile başladı. Tarihi ve doğa güzellikleri ile sessizce keşfedilmeyi bekleyen yerler, diziler sayesinde dikkatleri üzerine çekti. Dizilerde görülüp hayran kalınan doğu illerine gitme merakı ve dolayısıyla da turistik geziler başladı. Bu ilgiyle doğru orantılı olarak, turizmin yanı sıra bir başka sektör daha, tekstil sektörü de doğu illerinin cazibesine kayıtsız kalamadı. Yıllardır Brezilya, Küba, İngiltere, İtalya, Amerika ve Yunanistan gibi ülkelerde katalog çeken Türk tekstil firmaları da diziler gibi Güneydoğu'yu plato olarak kullanmaya başladı. Bunun öncülüğünü de Mardinli bir aile olan Ayaydın Ailesi yaptı. İpekyol ve Machka markalarının sahibi olan aile, bu yıl Machka'nın çekimlerini Mardin'de yaptı.

2008 HEDEFİ PARİS
Yıllardır Atina ve Paris'te çekimler yapan firmanın 2007-2008 sezonu için tercihi Mardin oldu. 20 bin Euro harcayan firma, Mezopotamya uygarlığı ve 21. yüzyılın kontrastını, kilise ve cami gibi dinsel mekanları Machka tasarımları ile buluşturdu. İpekyol Grubu'nun 2005 yılında yarattığı Machka'nın tasarımlarını dünyaca ünlü Türk tasarımcı Ece Ege yapıyor. 2005 İlkbahar/Yaz sezonunda ilk mağazasını Nişantaşı Abdi İpekçi Caddesi'nde açan Machka, seçkin noktalarda yer almayı hedefliyor. İstanbul'da Nişantaşı ve Kanyon'da bulunan mağazalarına, bu ay içinde İstinye Park ve Bakırköy Capacity Alışveriş Merkezi'nde açacağı mağazaları eklemeye hazırlanıyor. Ankara'da Arjantin Caddesi'nde ve Atina'da da mağazaları bulunuyor. 2008'e kadar Paris ve Londra'da da mağaza açmak markanın hedefleri arasında yer alıyor. Daha sonra da Romanya, Fransa, İngiltere, Japonya, Ukrayna, Rusya ve BAE'de mağaza açmak istiyorlar. Anadolu uygarlıkları tarihinde özel bir yeri olan, birçok inanca evsahipliği yapan Turabdin bölgesindeki Mardin, artık her gezginin güzergâhında. Birden fazla uygarlığa zaman zaman başkentlik yapmış olan Mardin'de Süryani, Yezidi, Maniheizm ve İslam kültürü büyük ölçüde hoşgörü içinde yaşamış. Kültürel, inançsal, folklorik ve mitolojik unsurların, geçmişten günümüze taşındığı bu şehir belki de son yıllarda en fazla ziyaretçi çeken yer. Anadolu'nun son birkaç yıldır önemli bir popüler motifi olan Mardin, bu ilgiyi de televizyon yapımcıları tarafından keşfedilmesine borçlu. Diziler sayesinde yöreye gelen ziyaretçi sayısı, birkaç yıl öncesine nazaran büyük bir artış gösterdi. Bu ziyaret artışı şehirde otel, restoran ve kafelerin hızla çoğalmasını sağlarken, yerel halk, turizm gelirleri ile geçinir oldu.