kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Eylül 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ABDURRAHMAN YILDIRIM

Kişi başına gelir 10 bin $ olur mu?

Büyük resim için tıklayın
Hükümet programında 2013 yılı için 10 bin dolarlık kişi başına gelir hedefi konulmuş. 2006 yılında bu rakam 5.482 dolar. Yani rakam beş yılda neredeyse ikiye katlanmış olacak. 10 bin dolarlık kişi başına gelir de, daha 1990'lı yılların başında binli rakamlarda gezinen bir ekonomi için ve elbette bu ülke insanları için çekici, iddialı bir hedef. Hani gerçekleşirse ülke için de tüm vatandaşlar için de gayet iyi olur.

- Üç koşul- Hükümetin programında da en çok öne çıkan konu 10 bin dolar ile yüksek büyüme vurgusu. Peki bu nasıl olacak, ya da bunun olasılığı nedir?
- Hemen belirtelim ki, yüksek büyümenin sürmesi, yüzde 7 ve üzerine çıkabilmesi için, sadece hükümetin Türkiye'yi iyi yönetmesi, tercihleri ve çalışması yetmeyebilir. Çünkü Türkiye ekonomisi hem finansman yönüyle hem de dış ticaret yoluyla dünyayla entegre olmuş durumda. Bunun için dış dünyada da işlerin iyi gitmesi gerekiyor. Geçen 5 yıldaki kadar olmasa da, belli bir büyüme oranının tutturulması, finansal piyasalarda işlerin kötüye gitmemesi Türkiye'nin yüksek oranlı büyümesi için bir ön şart. Biz buna şans diyoruz.
- Şans elbette anılan dönemde Türkiye'nin büyük bir deprem, büyük ve birkaç yılı alacak bir kuraklık, uzak olsun ama bir savaş gibi belaya da bulaşmamasını kapsıyor.
- Dış dünya şansı aslında sermaye girişinin devam etmesi, büyümenin doğal sonucu olarak cari açığın finanse edilmesi ve kişi başına gelire ulaşmada çok önemli bir faktör olan dolar kurunun istikrarlı seyri, artmaması, düşük kalması için de şart. Sonuçta geçmiş dönemde kişi başına gelirin dolar bazında sıçramasında, kurun düşmesinin de payı büyük. Yüksek büyüme olacak ama kur artmayacak. Bu da işlerin dışarıda iyi gitmesine bağlı.

- Revizyonun etkisi- Aslında kişi başına 10 bin dolar sözünü veren hükümet işini bir ölçüde sağlama da almış durumda. Ne ile derseniz, milli gelirin düzeltilmesiyle. Türkiye İstatistik Kurumu bu çalışmayı yürütüyor. Muhtemelen 2008'de açıklayacak. Milli gelir de yüzde 25-40 arasında artırılacak. Tahminler bu yönde. Bu da kişi başına 1.500-2.000 dolarlık artış demektir ki, baştan kişi başına 700 bin doları garanti altına alıyorsun. 1990 yılında yapılan milli gelir hesaplarındaki revizyonunun kişi başına gelirde yarattığı sıçramayı bişitikteki tablodan görüyorsunuz. 1990'da yıllık büyümeyle yüzde 37'lik artış meydana gelmiş. Şimdi de benzeri bir artış yine gündemde olduğu için, 2013 yılına 10 bin dolarlık gelirle girmek hayal değil, gerçekleşme ihtimali olan bir hedef.

- Sonuç- "Kişi niyetlenir, Tanrı gerçekleştirir"
Çin Atasözü