kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Eylül 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Medya anketi mi fişleme çabası mı?

ANKARA
Medya yöneticilerine gönderilen Başbakanlık anketinde 'Kadın, koca tokadını sineye çeker' gibi dünya görüşünü deşifre edici sorular bulunması, fişleme şüphesi yarattı..
Başbakanlık Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, "Medya Profesyonellerinin Aile Algısı ve Değerleri Araştırması" konulu bir çalışma için medya yöneticilerine bir anket formu gönderdi. Ancak anket formunda yer alan, "Genç erkeklerin evlilik öncesinde cinsel ilişki kurmasında sakınca görmüyorum, kadınların ufak tefek kaçamakları hoş görülebilir" gibi ilginç sorular tartışma yarattı.

KİMLİĞİ BELLİ EDEN SORULAR
EDAM Eğitim Danışmanlığı ve Araştırmalar Merkezi tarafından yürütülen araştırmanın soruları, bilim adamlarından oluşan seçici bir kurula hazırlatıldı. Anket formu medya yöneticilerine de e-mail, posta veya faks yoluyla gönderildi. Medya yöneticisinin isim yazmasına gerek olmadığı belirtilirken, "Kaç yıldır bu kurumda çalışıyorsunuz, medyada daha önce çalıştığınız pozisyonlar, kaç yıldır evlisiniz" gibi, yanıtlayanın kimliğini belli edecek sorular yöneltilmesi, "Acaba fişleniyor muyuz" endişesi yarattı. Aralık ayında sonuçları açıklanacak araştırmanın gerekçesi ise, "Tamamen bilimsel amaçlı kullanılacak olan bazı bilgilere ihtiyaç duyulmaktadır" diye açıklandı.

'EĞİLİM VE BİLGİ ÖLÇÜLÜYOR'
Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürü Ayşen Gürcan SABAH'a araştırmanın amacını şöyle özetledi: "Medya profesyonellerinin aile algısına ilişkin bir araştırmadır. Başbakan'ın başkanlık ettiği Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nda kararlaştırılan 40 programdan biri de bu araştırmadır. Medya ile işbirliğini güçlendirmek, aile değerlerine yönelik sosyal sorumluluk anlayışını yerleştirmek amacıyla yapılmaktadır. Biz deneğin kimliğini bilmiyoruz, merak da etmiyoruz. Medya yöneticilerinin eğilimleri, bilgi birikimleri ölçülüyor. Toplumda medyanın değer yargılarını yozlaştırıcı bir tutumu olduğu yönünde kanaat var. Bu kanaatin doğru olup olmadığı ölçülüyor."