kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Eylül 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
NAZLI ILICAK

Anneannemin başörtüsü

Başörtüsünden söz edip, yasağı eleştirince, okurlarımdan zaman zaman, "Senin dediğin türban, başörtüsü değil. Başörtüsü benim ninemin başındaki örtü" benzeri mesajlar alıyorum.
Örnek:
"Her başörtülü kadın bir değil. Geçen yıl Anıtkabir'i ziyarete pek çok köylü kadın gelmişti; hepsi de başörtülüydü. Kim rahatsız oldu? Ya da Bergamalı kadınların kıyafetine bir şey diyen var mı? Rahmetli anneannem hacıydı ve her namazdan sonra Atatürk'ün ruhuna Fatiha okurdu. Hiçbirinin başörtüsü Abdullah Gül'ün eşininkine benzemiyor. Sade; şatafatsız..."
"...Yazınızdaki başörtü kelimesine takıldım. Neden türban diyemiyorsunuz, çözemedim. Zira benim anneannem, babaannem asla böyle bir örtü takmazlardı. Türban asla başörtüsü değildir. Gerçekten böyle mi görüyorsunuz, yoksa bizle dalga geç iyorsunuz?"
Okurlarımdan biri de üzüntüsünü dile getirmiş: "Benim eşim de başörtülü. Eşime, kendisini Hayrünnisa Hanım'ın yerine koyup, neler hissettiğini sordum. Sürekli bu şekilde konuşulmanın, insanın onurunu rencide edeceğini ve dışlanmışlık hissiyatını artıracağını ifade etti. Bir insanın onuruyla bu kadar oynamanın ' onursuzca bir davranış' olduğunu yazabilir misiniz?"

Sütunuma, Hayrünnisa Hanım'ın 15 yaşındaki fotoğrafıyla, bugünkü fotoğrafını koyuyorum. Aradaki farka bir bakın! O tarihte Hayrünnisa Gül "anneanneniz, babaanneniz" gibi örtünüyordu ve tabii ki bu şekildeki bir tesettür kendisine hiç yakışmamıştı. Şimdi, sütlü kahve deri ceketiyle uyumlu ufacık bir başörtüsü takmış ve ensesinin arkasından bağlamış. Çok daha modern görünüyor öyle değil mi? Size göre, acaba eski bağlanış biçimi mi türban (siyasal simge), yoksa yenisi mi? Ve acaba, hangi örtünün "siyasal simge" olduğunu nasıl tespit ediyorsunuz? Ben anlayamıyorum; sizler yoksa kahin misiniz?