kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Ülkelerinde yaşadıkları baskılar nedeniyle Türkiye’nin yolunu tutan Afrikalılar, mülteciliğin yarattığı sıkıntıları sadece futbolla unutabiliyor. Bu yıl dördüncüsü düzenlenen, Tanzanya, Gambiya, Nijerya, Senegal, Gine ve Somali takımlarının katıldığı Afrika Kupası finali, geçtiğimiz günlerde yapıldı. Bütün maçlar büyük bir seyirci coşkusu ve tezahüratı altında gerçekleşti. Tribünleri dolduran taraftarlar takımlarını geleneksel davullarıyla ritim tutarak desteklerken, memleket özlemlerini de dile getiriyor gibiydi.

Afrika nere? Feriköy nere?

Afrika'nın dört bir yanından gelip eski bir İstanbul semtinde, Feriköy'de buluştular. Amaçları biraz futbol yoluyla Türk insanındaki siyahlara karşı önyargıları kırmak, biraz da futbol kulüplerinin dikkatini çekmek..
Kaçışın kolay olduğu köşe başlarında görürüz onları. Çoğunlukla saat ya da ülkelerinden getirdikleri hediyelik eşyalar satmaya çalışırken. Yasadışı işlere karışanlar da var aralarında, ihracat ve ithalat yapanlar da. İçlerinde en mutluları vizeyle gelip, oturma izni alabilenler. Amaçlarına ulaşmak için ölümü dahi göze alıyorlar. Bu yüzden onları en çok deniz ortasında gemi ambarlarında sıkış tıkış görüntüleriyle anımsıyoruz. Ülkelerindeki savaş ve yoksulluktan kaçarken, boğulmaktan, vurulmaktan ya da yakalanmaktan kurtulanlar da sığındıkları ülkede kaderlerini bekliyor.

KÜÇÜK AFRİKA
Kaçak ve mülteci olarak İstanbul'da bulunan Afrikalılar, hayatta kalabilmenin mücadelesini verirken, önyargılara karşı da savaşıyor. Dört yıl önce kurdukları Afrika Halkları Futbol Birliği ile sadece keşfedilmeyi beklemiyorlar. İllegal yollar dışında var olmaya çalışan Afrikalılar1ın da olduğunu göstermeye çalışıyorlar. Feriköy'deki Mustafa Sarıgül Spor Tesisleri Küçük Afrika gibi. Hedefleri Avrupa'ya ulaşmak, ama mümkünse futbolcu olarak.
Haberin fotoğrafları