kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Graca Machel, ilk kocası Samora Machel'i bir uçak kazasında kaybettiğinde bunalıma girdi, ama yeniden mutluluğa kavuşmayı başardı.

İlk 'çifte' First Lady

Kaya GENÇ
Türkiye'de siyasi gündem geçtiğimiz haftalarda, Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün uygun bir first lady olup olamayacağı üzerine odaklandı ve pek çok kişinin aklını kurcalayan en önemli mesele de Gül'ün temsil edeceği 'first lady' müessesesi oldu. Türkiye'nin ilk başörtülü first lady'si olan Hayrünnisa Gül'ün sahip olması pek muhtemel görünmeyen bir 'ilk' olma unvanı, iki farklı evliliğinde iki defa first lady olma ayrıcalığına kavuşan tek kişi olan Graca Machel'e ait. Haziran ayında şimdiki eşi Nelson Mandela'nın heykelinin dikildiği Londra'daki Parlamento Meydanı'nda düzenlenen törene katılan Machel, İngiliz Başbakanı Gordon Brown tarafından 'dam' unvanıyla onurlandırıldı ve İngiliz tarihinde 'dam' unvanı alan ilk Afrikalı kadın oldu.

UÇAK KAZASI
Mozambik'te fakir, bir köylü ailesinin en küçük kızı olarak dünyaya gelen Machel, gençlik yıllarından itibaren kendini bağımsızlık ve özgürlük mücadelesine adadı. Mozambik'in bağımsızlığını sağlayan ulusal kahramanı Samora Machel'le evlendi. 1975 yılında Mozambik bağımsızlığına kavuştuğunda ve kocası iktidara geldiğinde, kültür bakanı olarak ülkenin okur yazarlık oranını iki senede yüzde 70'den 93'e çıkardı. 10 yıl kadar sonra, 1986'da Samora Machel'in bindiği uçak Zambiya dönüşü düştü ve ülkede yaşayan zencilere ayrımcılık uygulayan Zambiya yönetiminin parmağı olduğu düşünülen bu kazanın ardından, Graca Machel ikisi öz, beşi üvey yedi çocukla dul kaldı. Çocuklarına tek başına bakmak zorunda kalan Machel, bu zor yılları kendini sosyal davalara adayarak atlatmaya çalıştı. Rohen Adası'nda 27 yıl boyunca hapis yattıktan sonra özgürlüğüne kavuşan Nelson Mandela da, hapisten çıktığında tıpkı Machel gibi zor durumdaydı. Karısı tarafından terk edilmiş, ne yapacağını şaşırmış Mandela, Machel'le tanıştıktan sonra hayatının baştan sona değiştiğini söylüyor. 1998 yılında, Nelson Mandela'nın 80. doğum gününü kutladığı gün evlenen çift bugünlerde çok mutlu. Graca da Birleşmiş Milletler için çalışıyor ve dünyada iki defa first lady olmuş tek kadın olmanın keyfini çıkarıyor.
Haberin fotoğrafları