kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Eylül 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kenan Evren tabloyu indirtmişti şimdi nü çiziyor

BALÇİÇEK PAMİR
BALÇİÇEK PAMİR
* Başbakan'ı destek için nasıl ikna ettiniz? -İkna etmeme gerek kalmadı. Silahtarağa Elektrik Santralı'nı bize kiralaması konusunda yardım istemek için bundan üç yıl önce Başbakan Tayyip Erdoğan ile yaklaşık bir saatlik bir görüşmem olmuştu. Ona şöyle dedim, 'Biz sizinle demokrasi hoşgörü konularında pek çok değeri paylaşıyoruz. Ama inançlar ve yaşam tarzı bakımından da ayrılıklarımız var. Benim size sunduğum bir sanat projesi.

* Riskli bir konuşma. -Ama son derece içten. 'Burada yazılıp çizilecekler siyaseten ve ahlaken sizin tasvip etmediğiniz şeyler olabilir. Örneğin çıplak figürler, toplumun değerlerini sarsabilecek, meydan okuyacak işler olacaktır. Ama sizin işte bu yüzden demokrasi adına bu projeyi desteklemeniz gerekir.' Sonra da belleğime kazınmış bir hikâye anlattım. Kenan Evren bir sergi açılışı yapmıştı ve Polonyalı bir ressamın nü çalışmasını duvardan indirtmişti.

* Şimdi kendi nü çiziyor. -Kendi çiziyor. Demek ki askerler bile öğreniyor. Uzun lafın kısası Başbakan projeye büyük destek verdi ve ön açılışımızda sanatın ve kültürün önemi hakkında bir konuşma yaptı. Bunun müthiş bir hoşgörü ve destek olduğunu düşünüyorum.

* Santral'da toplumun değerlerini sarsacak sanat çalışmaları olacak dediniz. Türkiye buraya hazır mı? -Toplum hiçbir zaman yeniliğe hazır değildir bence. Farklı düşünen insanlar bunları yapar ve bedellerini de öderler. Sokaktaki adam korktuğu bir mesele ile yüzleştiği zaman korkusundan vazgeçiyor. Diyalog çok önemli. Santral bunu sağlayacak. Burada klasik burjuva sanatı ve müze anlayışının ötesinde daha toplumsal bir yüzleşme olacak.

* Muhafazakâr kesim Santralı gezecek mi? -Bence gezmeli. Nasıl başını örten insanların dikkat çekici makamlarda olmasına alışıyorsak, onlar da sergilenen çok radikal bir sergiyi gezmeye gelecekler. Karşılaşma anları önemlidir. Bütün korkular gider.