kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Eylül 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Rum Patriği Barthalemeos

'Türklerin marifeti' değil 'katledilmiştir' yazıyor

Bedia CEYLAN GÜZELCE HABER MERKEZİ
Sakız Adası'ndaki bir manastırda sergilenen kafataslarının üzerindeki levhanın metninde, "Türkler'in marifetidir" değil, "Osmanlı Türkleri tarafından katledilmiştir" dendiği ortaya çıktı..
Yunanistan'ın Sakız Adası'ndaki Nea Moni Manastırı'nda sergilenen keşişlere ait kemik ve kafataslarıyla ilgili levhada yazılanlarla ilgili tartışma sürerken, bu levhaların üzerinde "Türklerin marifetidir" değil "Osmanlı Türkleri tarafından katledilmiştir" diye yazdığı ortaya çıktı. Levhanın, Sakız Adası'ndan yollanan orijinali işin aslını ortaya çıkardı. Sakız Adası manastırından Papaz Dionisios'un belirttiğine göre, levhadaki yazı, Türk düşmanlığı ya da Türk nefreti uyandırması için yazılmadı. Bunları bilgi yazıları olarak değerlendirmek gerekiyor. Papaz Dionisios, bundan 7-8 yıl önce Türkiye'den gazetecilerin manastırı gezdiklerini, o dönemde de aynı metnin levhaların üzerinde bulunmasına rağmen sorun yaşanmadığını söyledi.

LEVHANIN YUNANCASI
Kriz yaratan levhadaki Yunanca metnin Türkçe çevirisi: "Sakız Adası'nda katliamdan evvel 118 bin kişi vardı. Katliamdan sonra adanın güney kısmında Sakız üretimi için 1800 kişi canlı bırakıldı. Hesaplara göre adada 23 bin kişi öldürüldü. 47 bin kişi Kahire ve İzmir'in esir pazarlarına sürüldü. Kalanlar da çevre adalara giderek kurtulmuşlardı. Nea Moni Manastırı'nda katliam Paskalya Bayramı arifesi, Büyük Perşembe ve Büyük Cuma günleri arifesinde manastırda kurtulmak maksadıyla bulunan ve sığınan 600 keşiş ve 3500 kadın ve çocuğun hepsi Osmanlı Türkleri tarafından katledilmiştir. Bu katliamdan geriye kalan bazı kemikler burada bulunmaktadır."

LEVHANIN İNGİLİZCESİ
Levhadaki İngilizce metnin Türkçe çevirisi ise şöyle: "Khios (Sakız) Adası 118 bin kişilik bir nüfusa sahipti. 1882'de yapılan katliam sonrasında, adanın güney kesiminde 1800 kadarı canlı bırakıldı ve bunlar sakız tarımı yapmaya devam edebildiler. En eski kaynaklara göre. 23 bin ölü, 47 bin de Kahire ve İzmir'deki köle pazarlarına satıldı ve geri kalanlar da adanın yakınındaki diğer adalara kaçmaya mecbur bırakıldı. Nea Moni Manastırı'ndaki katliam, Nisan'ın "Büyük Perşembe" ve "Büyük Cuma" günlerinde gerçekleşti ve 600 keşişin, buraya sığınan 3500 kadın ve çocuğun ölümü ile sonuçlandı. Onlar Türk imparatorluğu (Osmanlılar) tarafından hunharca öldürüldüler. Öldürülen keşişlerin ve sivillerin kemikleri burada sergilenmektedir ve bu şekilde bu medeniyetsizce yaşananlar asla unutulmayacaktır."
Haberin fotoğrafları