kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Eylül 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Oğlum kilo aldı, yıkanmadı ve oyun için hırsızlık yaptı!

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
Bilgisayar bağımlısı 14 yaşındaki bir erkek çocuğun ve ailesinin dramı, Balıklı Rum Hastanesi İnternet Bağımlılığı Merkezi'nin vizite notlarına şu satırlarla yansıdı: Ciddi kilo aldı, günlerce yıkanmadı. İnternet kafeye para yetiştirmek için evden eşyalar çalıp, eskicilere satmaya başladı..
Balıklı Rum Hastanesi İnternet Bağımlığı Merkezi'ne pek çok hasta ya da hasta yakını başvuruyor. Alkol, uyuşturucu ve madde bağımlılığı gibi terapi programları yapan merkez, bir yıldır internetkolikleri de tedavi ediyor. Hastaların çoğu gençler. Birçoğu ailelerinin zoruyla merkeze geliyor. Vizit notları, onların sanal hayat için gerçek hayattan nasıl koptuklarını gösteriyor. İşte Balıklı Rum Hastanesi İnternet Bağımlılığı Servisi'nden bazı vizit notları:

EŞYA ÇALIP ESKİCİDE SATTI
* 14 yaşındaki O.C.; 'Counter Strike' adlı oyunun bağımlısı olarak hastaneye ailesi tarafından getirildi. Saatlerce bilgisayar karşısında vakit geçirdiği için oyunu oynamaya başladığından beri ciddi şekilde kilo almış, okula gitmeyi kesmiş ve günlerce yıkanmamıştı. Bunların yanı sıra, internet kafeye para yetiştiremediği için evden eşyalar çalıp, eskicilere satmaya başlamış. Sonunda ailesinin zoruyla hastaneye yatırılan gence müdahale edildi. 14 yaşında ve psikolojik çökkünlük içindeki bu erkek çocuğunun tedavisi sürüyor.

İNTİHAR ETMEK İSTEDİ
* 17 yaşında olan, lise ikinci sınıfta öğrenimine devam eden bir kız çocuğu... Özellikle son iki senedir, vaktinin günlük ortalama 5-6 saatini bilgisayar başında geçiriyor. Bu sebepten dolayı, ailesiyle birçok tartışma yaşamış ve her seferinde kendini odaya kapatmış. Son dönemde, kişinin okuldaki derslerinde düşüş, motivasyon kaybı ve okula devamsızlık ettiği gözlemlendi. Bunların yanı sıra, kişinin ailesiyle yaşadığı tartışmalar sonucu, birkaç kez ilaç kullanarak intihar girişiminde bulunduğu belirtilmiş. Aileden alınan bir diğer bilgiye göre; internet kullanımından önce kişide mutsuzluk, huzursuzluk, içine kapanma ve sinirlilik başlamış, internet kullanımının artmasıyla beraber bu şikayetlerde de artış olmuş. Yapılan psikiyatrik değerlendirmelere göre; kişi de majör depresyon, agresif davranış ve sosyal problemler belirlendi. Bunların yanı sıra, kişi riskli internet kullanıcısı kategorisindedir.

SADECE FAST FOOD YİYOR
* O.Ç. 18 yaşında. Üniversiteyi kazanmış, kaydı yapılmış ancak son iki yıldır internet bağımlılığı nedeniyle bir gün bile okula gitmemiş. Hastaneye ailesinin imzasıyla, onun istemi dışında yatırıldı. Günlerinin büyük bölümünü uyumak hariç bilgisayar başında oyun oynayarak geçirmiş. Bilgisayar başında sigaraya başlamış. Sağlık sorunları baş göstermiş. Bilgisayardan uzaklaşmamak için fast food dışında yemek yemiyor. Arkadaşlarıyla özellikle son bir buçuk yıldır hiç diyaloğu yok. Telefonunu bir yıldır hiçbir şekilde kullanmıyor. Ailesiyle bu durumu depresif bir ruh haliyle paylaşıyor. Bazen şiddetli öfke nöbetlerine giriyor, bazen 'tamam düzeleceğim siz üzülmeyin' diyor. Hastanede olayı kabullenmesi için üç gündür terapi programı sürüyor. Nadir olarak görülen titremeye rastlandı.
Haberin fotoğrafları