kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Eylül 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Geçtiğimiz günlerde bazı Kürt aşiretlerinin Türkmen kökenli olduğunu iddia ederek kamuoyunun tepkisini çeken TTK Başkanı Halaçoğlu, üniversiteler bünyesinde Kürdoloji Enstitüsü ile Ermeni Araştırmaları Enstitüsü kurulması gerektiğini söyleyerek yeni bir tartışma başlattı.

Kürdoloji Enstitüsü'ne üniversiteler de sıcak

Pervin KAPLAN HABER MERKEZİ
Kürdoloji ve Ermeni enstitüsü için İTÜ Rektörü Karadoğan "yarar vardır", Gazi Rektörü Yamaç da "Talep gelirse düşünürüm" dedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Kürdoloji Enstitüsü'ne üniversiteler de sıcak
Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Yusuf Halaçoğlu'nun Türkiye'de 80 üniversite olduğunu söyleyerek, bunların bünyesinde bir Kürdoloji Enstitüsü ile Ermeni Araştırmaları Enstitüsü kurulması gerektiğini söylemesine üniversite rektörleri karşı çıkmıyor. Rektörler, bu tür enstitülerin kurulmasına ve bu alanda çalışma yapılmasına karşı önyargılı olmadıklarını ifade ediyor.

BİLİMSELLİK KOŞULU
Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç, hem Kürdoloji hem de Ermeni Araştırmaları Enstitüsü kurulması konusunda hiçbir önyargısı olmadığını belirterek, "Bu alan uzmanlık alanım değil, o yüzden tarihçi hocalarla konuşmak lazım. Hocalarımın görüşü önemli" dedi. Yamaç, gerek Kürt gerekse Ermeni konusunda çalışmak için ayrıca bir enstitü oluşumu yerine var olan enstitüler içinde de bu konunun ele alınabileceğine değinerek, şöyle konuştu: "Mesela bizde 5 enstitü var. Enstitü demek yüksek lisans, doktora veren geniş bir yapılanma demektir. Bu kadar geniş bir yapılanmaya ihtiyaç var mı bilmiyorum. Belki de yoktur. Ama daha ötesi ile ilgili bir şey oluşur, üniversiteler bu konu ile ilgili daha fazla çalışsın görüşü oluşursa değerlendiririz." Rektör Kadri Yamaç, hükümetten bu konularda araştırma yapılması konusunda bir talep gelmesi söz konusu olduğunda nasıl yaklaşacağına ilişkin ise "Emir komuta ile üniversitede araştırma yapılmaz" diye konuştu. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. Faruk Karadoğan da hem Kürt hem de Ermeni konusunda tarihçilerin çalışacağı grupların oluşturulması gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi: "Ama biz teknik üniversiteyiz, uzmanlık alanımız tarihten çok mühendislik. Ancak yanlış anlaşılmaları giderebilmek için hem Kürt hem de Ermeni konusunda çalışacak bir enstitü kurulabilir. Bilimsel araştırmaların yapılması için uygun ortamlarda enstitü kurulmasına gidilmesinin yararlı olduğunu düşünüyorum. Bilimsel araştırmalar yapmak koşulu ile hangi konu olursa olsun inceleme yapmak için enstitülerin oluşmasında yarar vardır.