kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Yüz binlerce Hacı Kerbela'dan kaçıyor

Yeni Haber
Irak'ın Kerbela kentinde rakip Şii gruplar arasındaki çatışmaların başlaması üzerine yüz binlerce hacı kentten kaçmaya başladı.

Şafak söktükten sonra kentte, İmam Hüseyin ve İmam Abbas türbeleri civarından münferit silah ve siren seslerinin gelmeye devam ettiği belirtiliyor. Bu arada polis, megafonla Şii hacılara kent merkezinden uzak durmaları çağrısında bulunuyor.

Polisin ve askerlerin, türbe muhafızlarının elinde bulunan kent merkezinin kontrolünü ele geçirdikleri de gelen haberler arasında.Güvenlik yetkilileri, çatışmalarda 52 kişinin öldüğünü, 206 kişinin yaralandığını bildirmişlerdi. El Hüseyin hastanesi genel müdürü ise kendilerine 239 yaralının geldiğini söyledi.

Gece yarısı çıkan çatışmalarda İmam Ali ve İmam Abbas türbelerinin hafif hasar gördüğü belirtildi. Yetkililer, türbelerin kubbeleri ve minarelerinde kurşun delikleri açıldığını söylediler.

Bu arada, çatışmaların Bağdat'a da sıçradığı, gece yarısı rakip Şii gruplar arasındaki çatışmada en az 5 kişinin öldüğü bildirildi.

Çatışmaların ülkenin iki büyük Şii grubu Mukteda Sadr'ın Mehdi Ordusu ile ülkenin güneyindeki polis gücünü elinde bulunduran Bedir örgütünün bağlı olduğu Irak Yüksek İslam Konseyi milisleri arasında olduğu belirtiliyor.

Bu arada Kerbala'ya giden Başbakan Nuri el Maliki, askeri takviye gönderildikten sonra Kerbela'da durumun kontrol altına alındığını belirterek "Bu katilleri ve suçluları yakalamak için polis ve özel askeri kuvvetler tüm kente yayıldı" dedi.

Kerbela'da Şiilerin 12. ve son imamı Muhammed El Mehdi'nin doğum günü dolayısıyla 2 gün süren törenler yapılıyor. Törenlere ülkenin dört bir yanından bir milyon kadar Şii'nin geldiği tahmin ediliyor.

KERBELA'DA SÜRESİZ SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, rakip Şii grupları arasındaki çatışmaların ardından Kerbela kentinde süresiz sokağa çıkma yasağı ilan etti.

El Irakiye televizyonu, Maliki'nin yerel saatle 11.00'den itibaren Kerbela kentinde araç ve yayaların sokağa çıkmasını süresiz olarak yasakladığını duyurdu.

Kerbela'da Şiilerin 12. ve son imamı Muhammed El Mehdi'nin doğum günü dolayısıyla düzenlenen törenlerde rakip Şii grupları arasındaki çatışmalarda 52 kişinin öldüğü, 200'den fazla kişinin yaralandığı bildirilmişti.

(AA)