kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kosova saatli bomba

Perihan KORKMAZ / LONDRA
Çoğunluğunu Arnavutların oluşturduğu bölgenin bağımsızlığı için Sırp yönetimiyle yeni görüşme başladı. Uzmanlar sonuç beklemezken, bir araştırma kuruluşu "Hemen bağımsızlık verilmezse büyük tehlike var" dedi..
Etnik çatışmalarla dolu bir tarihi olan Kosova'da kritik dönem... Bugün, bölgenin bağımsızlığı için taraflar yeniden masaya oturuyor. Kosova Başbakanı Agim Ceku ile Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremiç, krizin çözümü için son şans olarak değerlendirilen görüşmelere başlıyor. Ancak uzmanlara göre bir çözüm umudu yok denecek kadar az... Uluslararası Kriz Grubu'nunraporuna göre de durum her geçen gün daha tehlikeli boyutlara ulaşıyor. "Kosova Çıkmazından Çıkmada Avrupa'nın Sorumlulukları" başlıklı raporda bölge patlamaya hazır saatli bombaya benzetildi...

ABD YIL SONUNDA TANIYACAK
Kosova'da nüfusun yüzde 90'ını oluşturan Arnavutlar tam bağımsızlık istiyor. Azınlık Sırplar ise Sırbistan'a bağlanmak... Kosova'nın ancak içişlerinde bağımsız olabileceğini savunan Sırp yönetimine Rusya da destek veriyor. 1999'dan bu yana Birleşmiş Milletler yönetiminde olan bölgenin bağımsızlığına tam destek veren tek ülke ise ABD. Bush yönetimi, bugün Avusturya'da başlayan son turda da anlaşma çıkmazsa yıl sonunda Kosova'yı tanıyacağını açıkladı. BM Kosova özel temsilcisi Marti Ahtisaari, hazırladığı raporunda tam bağımsızlığın tek çözüm yolu olduğunu belirtti.

'AĞIR BİR BEDEL ÖDENİR'
İşte Uluslararası Kriz Grubu da bu rapor doğrultusunda "Kosova'nın bağımsızlığı engellenirse Balkanlar'ın tekrar karışacağı ve bu defa Bosna Savaşı'ndan daha ağır bedel ödeneceği" uyarısı yaptı. AB ülkelerinin derhal Kosova'yı tanıması gerektiğini vurgulayan kuruluşun Avrupa sorumlusu Sabine Freizer, "Avrupa, eski Yugoslavya'da başarısız oldu. Tekrar başarısız olursa Batı ve Orta Avrupa'ya suç ağları akacak, karışıklık yaşanacak" dedi. Son tur görüşmelerin bitmesi planlanan 10 Aralık'a kadar bir sonuç çıkmaması halinde ise Ahtisaari'nin planının uygulanması gerektiğini savundu.